4 Ağustos 2010 Çarşamba

ÖRDEKLER İÇİN 'YOĞUN BAKIM'

Bir dekan yardımcısı Van’daki bir gölde kurduğu çadırda hastalanan ördekleri beş gün yoğun bakımda tutuyor, iyileştirip salıyor.

Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölü’nde bir anda yüzlerce ördeğin ölüp kıyıya vurması ve ölümlerin Koksidiyoz yani göçmen kuşlar tarafından taşınan parazitten kaynaklandığının belirlenmesi üzerine Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Van Vali Yardımcısı Nurulah Ertaş başkanlığında toplanan YYÜ bilim adamları, Çevre Orman Müdürlüğü yetkilileri ile Doğa Gözcüleri Derneği yetkilileri ölümlerin yaşandığı Erçek Gölü kıyısına seyyar klinik kurdu. Türkiye’de ilk olan bu uygulama için Arama ve Kurtarma Birliği’nden kuşların yakalanması için de yardım istendi. Kıyıya kurulan çadırın içine gerekli ilaçlar getirildikten sonra göldeki hasta kuşlar, kanolarla göle açılan görevliler tarafından toplandı. Özellikle hasta ve uçamayan kuşlar ilk etapta yakalanarak çadıra getirildi.

YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından, kuşlara özenle tedavi uygulandı. Bu tür hastalıkların tedavi edilmemesi halinde toplu ölmülerin olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Lokman Aslan, şöyle dedi, “Ördek ölümlerinin bildirilmesi ardından Veterinerlik Fakültesi olarak mikrobiyoloji, patoloji, viroloji ve parazitoloji bölümünden uzmanlarla çalışma yaptık. Numunelerde koksidiyozdan kaynaklı parazite rastaldık. Bunun üzerine kuş ve ördeklere yerinde müdahale etmek istedik. Buraya tedavi merkezi kurduk. Kanolarla yakalanan kuşlara oral yollardan ilaç tedavisi yapıyoruz. 5 gün boyunca bu kuş ve ördekler yoğun bakıma alınacak. Bu tedavi uygulanmazsa toplu ölümler devam eder. Burada her gelen kuşu tedavi edeceğiz. 250-300 civarında hastalıklı kuşu tedavi edip doğaya bırakacağımızı tahmin ediyorum.”

VATAN

0 yorum:

Yorum Gönder