3 Temmuz 2010 Cumartesi

"BEYAZ ALTIN" ESKİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR


Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiftçiler, pamuk fiyatlarının dünya genelinde artış göstermesi ile tekrar bu ürüne yönelmeye başladı.


Turgutlu'da 2000-2001 yıllarına kadar 70 bin dekarda yapılan pamuk üretimi girdi maliyetlerindeki artış, ürünün gerekli desteği görememesi ve buna benzer sebeplerden dolayı hızla kan kaybederken, 2009 yılında üretim 50 dekara kadar geriledi. Bir dönemler Turgutlu çiftçisinin değişmeyen ürünlerinden olan pamuğun istenilen fiyatlara ulaşmaması nedeniyle pamuk tarlalarına biber, domates ve mısır gibi ürünler dikilmeye başlandı. Toprak yapısı ve iklim koşulları pamuk üretimine son derece uygun olan ilçede üretilen 'beyaz altın' olarak da adlandırılan pamuk, dünyanın en kaliteli pamukları arasında gösterilse de yaşanan gerilemenin önüne geçilemedi. Son günlerde Amerika ve Kanada'nın elindeki pamuk stoklarının azalması ve Hindistan'ın dış piyasaya pamuk ithalini durdurmasıyla pamuk fiyatlarının dünya genelindeki artış trendi, Turgutlu çiftçisini tekrar bu ürüne yöneltmeye başladı. Dünya borsalarında çekirdeksiz mahlıç pamuğun fiyatının 3,5 liraya kadar yükselmesi, son 10 yılın en iyi fiyatı olarak değerlendirildi. Pamuktaki tatmin edici fiyatların devam etmesi halinde 2011 yılında Manisa, İzmir, Aydın, Denizli bölgelerinde pamuğun tekrar çiftçinin ana ürünü olması bekleniyor.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Pamuğun dünya borsalarında fiyat artışı Turgutlu çiftçisini de umutlandırdı. Pamuk ilçemiz için çok önemli bir ürün. Bu ürün de istenilen fiyatların oluşmaması ve nedeni ile çiftçimiz domates, biber, mısır gibi alternatif ürünlere yönelmişti. Söz konusu alternatif ürünlerde yaşanan arz talep dengesizliği nedeniyle çiftçimiz bu ürünlerde de umduğunu bulamaz hale gelmişti. Pamuk piyasasındaki bu olumlu gelişmelerin sürmesi halinde arz talep dengesinin oluşması piyasayı regüle edecek. Pamuk ise tekrar özlenen günlerine geri dönecektir. Turgutlu Ziraat Odası olarak bir çırçır fabrikası ile ortaklaşa düzenlenen kampanya ile 2010 yılı içerisinde Turgutlu'da 4-5 bin dekar civarında pamuk ekimini sağladık. Ortaklaşa düzenlenen kampanya kapsamında fabrikamız tarafından alınan pamuk toplama makineleri ile makineli hasada geçildi. Fiyatların bu şekilde seyretmesi halinde Turgutlu'da 2000'li yılların başında olduğu gibi pamuk üretiminin tekrar Turgutlu'da 70 bin dekarlara ulaşmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder