25 Haziran 2010 Cuma

TÜRK GİRİŞİMCİ VUVUZELANIN SESİNİ KISTI!

Güney Afrika'da devam eden Dünya Kupası'na damgasını vuran, ancak rahatsız edici sesiyle futbolseverlerin tepkisini çeken "Vuvuzela", İsviçre'de yaşayan bir Türk girişimci sayesinde Türkiye'de üretilmeye başlandı. Türk vuvuzelası, Güney Afrika'dakinin aksine 3 parçalı ve çıkardığı ses de, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uygun.

"Vuvuzela"nın ses desibelini Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) belirlediği normlara indiren, Güney Afrika'da bütün olarak kullanılan çalgıyı 3 parçalı hale getiren girişimci Ersel Sertkan, çok tartışılan bu müzik aletinin İsviçre ve Türkiye'deki isim, satış ve marka haklarını aldı.

Genç girişimci, kulakları rahatsız eden sesine rağmen, pek çok kişinin merak ettiği "Vuvuzela"yı, ortak olduğu Bursa'daki kuzeni Mustafa Özkan'ın otomotiv yedek parça üreten fabrikasında üretmeye başladı.

Mustafa Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre'de yaşayan ortağı ve kuzeninin "Vuvuzela"nın Dünya Kupası'nın resmi maskotu seçilmesinin ardından gördüğü bir ilanla harekete geçtiğini ve Afrika'da yerel halkın geleneksel çalgısı olan "Vuvuzela"nın İsviçre ile Türkiye'deki isim, satış ve marka hakkını aldığını söyledi.

Ersel Sertkan'ın çeşitli ülkelerde ürettirdiği tek parça halinde olan "Vuvuzela"ları İsviçre'de sattığını, 8 ay önce ise Bursa'da özel bir ürün geliştirme çalışmalarına başladıklarını ifade eden Özkan, yaklaşık 5 aydır da patentini aldıkları "Özel vuvuzela"yı satışa sunduklarını belirtti.

Dünya Kupası öncesinde İsviçre'den sipariş aldıklarını ve halen bu ülkeden siparişlerin devam ettiğini dile getiren Özkan, "Şimdi yurt içine de satmaya başladık. Birçok yerden talep alıyoruz. Önümüzdeki yıl Turkcell Süper Lig maçlarında da vuvuzela seslerini fazlasıyla duyacağız. Tek fark, fazla rahatsız etmeyecek ve hafifliği nedeniyle sahaya atılamayacak olmasıdır" dedi.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder