30 Haziran 2010 Çarşamba

PAHOY, DENİZLİ'NİN AVRUPA'DAKİ GURURU

Denizli'de 1986 yılında kurulan Pamukkale Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (PAHOY) üyeleri her yıl katıldıkları uluslar arası halk dansları festivallerinden 10 bin kilometreden fazla yol yapıyor. PAHOY'e üye bine yakın dansçının bulunduğunu, bu dansçılardan her yıl 40 kişilik grupla yurt dışındaki uluslar arası halk dansları festivallerine katıldıklarını ifade eden PAHOY Başkanı Deniz Semerci, gittikleri ülkelerde Türk örf adet ve geleneklerini de tanıttıklarını söyledi.


Katıldıkları festivallerde uluslararası platformda hem Denizli'nin, hem de Türkiye'nin tanıtımına destek verdiklerini belirten Deniz Semerci, "25 yıl önce bu derneği kurarken çok zorlanmıştım. Dansçımız yoktu, salonumuz ve kostümlerimiz yoktu. Yıllarca dernek binamızın koridorlarında çalıştık. Dansçılar yetiştirdik. Geride kalan sürede binlerce kişiye de dans eğitimi verdik. Kuruluşumuzun 5. yılında 1991'de ilk kez Fransa'da düzenlenen uluslararası halk dansları festivaline katıldık" diye konuştu.

Semerci. "O dönemde dernek üyesi 40 dansçı ile Fransa'da sahne aldık. Festival 15 gün devam etti. O süre içinde Fransa'nın çeşitli şehirlerinde Zeybek ve Burdur yöresi oyunları sergiledik. Fransa'nın kurtuluş yıldönümü nedeni ile düzenlenen festivale PAHOY olarak biz damgamızı vurduk. PAHOY olarak ismimiz duyulmaya başlayınca diğer Avrupa ülkelerinden davetler almaya başladık. 1991'den 2010 yılına kadar ulusal 22 festivale uluslararası da 33 festivale katıldık. Dans ederek binlerce km yol yaptık" dedi.

Önümüzdeki ay içerisinde Denizli Belediyesi'nin de desteğiyle PAHOY'un Danimarka'da düzenlenecek, 27. Triangle Folklore Festival'e 40 dansçı ile katılacaklarını belirten Semerci, "Danimarka'dan davet aldık. 12 ülkeden 15 grupla birlikte biz de ülkemizi ve Denizlimizi temsil edeceğiz. İlk kez katıldığımız Danimarka'daki festivalde, katılımcılara Denizli, Artvin, Karadeniz yöresi, Roman ile seyirlik oyunlarımızdan Aşuk- Maşuk ile kına gecesini sergileyeceğiz. Danimarka'daki festival için dört aydan bu yana hazırlık yapıyoruz. Gittiğimiz festivallerin tamamına da oyunlarımıza canlı müzik yapıp eşlik eden 6 müzisyenimizi de götürüyoruz. 2010 yılı Eylül ayında da Denizli Belediyesinin desteği ile kardeş şehrimiz olan Hollanda'nın Almelo Şehrine gideceğiz. Kardeş şehrimizde düzenlenen Denizli günlerine katılarak yöresel halk oyunlarımızın en güzellerini sergileyeceğiz. Kasım ayında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Cumhuriyet kutlamalarına özel davetle Türkiye adına katılacağız" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder