16 Haziran 2010 Çarşamba

DOĞALGAZLI OTOBÜSLER GELİYOR

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri(İETT), toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için Güney Koreli CEV şirketi ile iyi niyet anlaşması imzaladı.

İETT Genel Müdürü Baraçlı, deneme sürecinde başarılı olunması halinde İETT'nin diğer otobüslerinde de doğalgaza geçileceğini, buradan elde edilen tasarruf ile bilet fiyatlarını ucuzlatabileceklerini açıkladı. Baraçlı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun(DEİK) organizasyonu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'ye düzenlediği resmi geziye katıldı. DEİK'ten yapılan açıklamada Baraçlı, imzalanan anlaşmanın ilk etapta 400 otobüsün doğalgaza dönüşümünü kapsadığını açıkladı. Doğalgazla çalışan otobüslerin mazotlulara göre yaklaşık yüzde 40 daha az maliyetli olacağını söyleyen Baraçlı, deneme sürecinde başarılı olunması halinde İETT'nin diğer otobüslerinin de doğalgaza geçeceğini, buradan elde edilen tasarrufla bilet fiyatlarını da ucuzlatabileceklerini açıkladı. Açıklamada, CEV şirketinin ise mazotla çalışan otobüslere göre tasarruf oranını yüzde 60 olarak öngördüğü bildirildi.

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, filoda bulunan yaşlı otobüslerin yenilenmesi gerektiğini, doğalgaz kullanımında başarılı olunması halinde yeni alınacak araçların doğalgazlı olacağını ifade etti. Baraçlı, bu alımlarda Türk firmaları tercih etmek istediklerini söyledi. Otobüslerde doğalgaz kullanımının egzoz gazını azaltarak çevreye de olumlu katkısı olacağına dikkat çeken Baraçlı, metrobüsler sayesinde günlük karbon emisyonunun 623 ton azaldığını hatırlattı.

DEİK'in açıklamasına göre, otobüslerin mazottan doğalgaza dönüşümü için İETT herhangi bir masraf yapmayacak. Toplam maliyet, 14 taksite bölünürken, elde edilen tasarrufun belli bir yüzdesi şirkete ödenecek. İETT'nin halen toplam 2 bin 830 aracı bulunduğu, Anonim şirket olarak görüldüğü için akaryakıt kullanımında ÖTV'de ödediği, İETT'nin aylık akaryakıt giderinin 20 milyon TL'yi geçtiği ve 5 bin 500 şoförün kurumda çalıştığı belirtildi. Bir şoförün ortalama toplam maliyetinin 4 bin 500 TL olduğu belirtilen açıklamada, şirketin yıllık zararının 100 milyon TL olduğu bildirildi.

SABAH

0 yorum:

Yorum Gönder