28 Haziran 2010 Pazartesi

70 BİN NOTA İNTERNETE AKTARILIYOR

"Türk Müzik Kültürünün Hafızası' projesiyle, 70 bin Türk Müziği notası bir araya getirilip Türk Musikisi Vakfı'nın internet sitesinden paylaşıma açılacak.


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, İstanbul 2010 AKB etkinleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri projelerle ilgili yaptığı açıklamada, 2010 yılı boyunca 21 Klasik Türk Müziği projesi yürüttüklerini söyledi.

Güntekin, ''Türk Müzik Kültürünün Hafızası'' projesiyle 70 bin Türk müziği notasının bir araya getirilip Türk Musikisi Vakfı'nın internet sitesinden paylaşıma açılacağını ifade etti.

Klasik Türk müziğinin yanı sıra halk müziği ve tasavvuf müziği gibi kollara sahip Türk müziğinin bu ana kollarına ait repertuvarın yazılarak kaydedilmiş kısmının şimdiye kadar tek bir havuzda toplanamadığını anlatan Güntekin, projenin gerçekleşmesiyle bu sorunun artık tarihe karışmakta olduğuna işaret etti.

Güntekin, 62 bin 500'ü klasik, dini-tasavvufi ve mehter, 7 bin 500'ü ise halk müziğine ait olan eserlerin, çeşitli koleksiyonlardaki bütün versiyonlarıyla bir araya getirileceğini ve yerli ve yabancı sanat ve bilim çevrelerinin kullanımına açılacağını kaydetti.

Güntekin, 2010 etkinlikleri çerçevesinde ''Münirİstanbul'' projesiyle; Münir Nurettin Selçuk'u andıklarına da işaret etti.

Güntekin, Mayıs ayı sonunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ve büyük ilgiyle karşılaşan etkinliğe, Münir'in ülkesi yani ''Müniristan'' kelimesinden hareketle isim verdiklerini ifade etti.

İstanbul halkının, şehrin nüfusu göz önüne alındığında Münir Nurettin'i fazla bilmediğini söyleyen Güntekin ancak ''Kalamış'' ve ''Dönülmez akşamın ufkundayız'' adlı eserlerini her fasıl ekibinin halen seslendirdiğini, bu açıdan bakınca Münir Nurettin'in hala popülerliğini koruduğunu söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder