29 Mayıs 2010 Cumartesi

KENE ÇIKARAN KART GELİYOR

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile mücadelede kenenin vakit kaybedilmeden vücuttan uzaklaştırılmasının son derece önemli olduğu bildirildi. Bu işlemin kolaylaştırılması için geliştirilen "kene kartı'nın da kullanımına Türkiye'de bu yıl başlanacağı bildirildi.

İl Sağlık İl Müdürü Dr. Erdinç Özoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'da ilk etapta yaklaşık 20 bin adet kene kartı dağıtılacağını söyledi.

Hastalığın bilinen bir tedavisinin olmadığını, pozitif vakalarda hastaya destek tedavisi uygulandığını söyleyen Özoğlu, bu yüzden kişisel tedbirlerin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Özellikle KKKA Hastalığı vakalarının kırsal bölgelerde görüldüğü, bu bölgelerde haneleri tek tek dolaşarak broşürler dağıttıklarını ve vatandaşları kişisel tedbirler konusunda bilgilendirdiklerini ifade eden Özoğlu, vatandaşlardan tarlaya veya hayvanlarının yanına giderken uzun kollu ve paçalı, beyaz giysiler giymelerini, eve geldiklerinde ayrıntılı kene kontrolü yapmalarını istediklerini kaydetti.

Vücuda yapışan kenenin vakit kaybedilmeden çıkarılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Özoğlu, bunun için vatandaşlardan kesinlikle çıplak elle dokunmadan, bir bez veya eldiven yardımı ile vakit kaybetmeden keneyi çıkarmalarını ve bir miktar çamaşır suyunun içine atarak keneyi yok etmelerini istediklerini anlattı.

Kenenin vücuttan çıkarılmasının önemli bir konu olduğunu, bu hususta insanların işinin kolaylaştırılması için ilk etapta Sağlık Bakanlığı tarafından Samsun'a yaklaşık 20 bin adet "kene kartı" gönderildiğini bildiren Özoğlu, tasarlanan kene kartı ile kenenin boyutlarına göre uçları kullanılarak, elle dokunmadan kenenin kartın çatallı kısmına kıstırılarak yukarı çekilerek çıkarılmasının amaçlandığını anlattı.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder