12 Şubat 2010 Cuma

MANDELA'NIN ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMASININ 20. YILDÖNÜMÜ

Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'nın hapisten çıkarılmasının 20. yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Mandela'nın salıverilmesi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ırk ayrımcılığına son verilmesi sürecinde kilit rol oynamıştı.

Cape Town'da bir grup tanınmış isim, Nelson Mandela'nın 27 yıl süren hapsinin son dönemini geçirdiği cezaevinden hareketle bir anma yürüyüşü yaptılar.

Şimdi 91 yaşında ve çelimsiz halde olan Nelson Madela'nın, uzun zamandır ilk defa bu akşam halkın önüne çıkması bekleniyor.

Mandela, 1994 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyah cumhurbaşkanı olmuştu.

1964 Yılında şiddet yoluyla hükümeti devirme planları hazırladığı gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkûm edilen Mandela, 27 yıl süren hapsin büyük bölümünü Cape Town kıyısı açıklarındaki Robben adasındaki cezaevinde geçirmişti.

Salıverilmeden önceyse Cape Town'un 50 km. uzağında, kırsal bir kesimde bulunan Victor Verster cezaevinin arazisindeki bir kulübede özel aşçısıyla birlikte yaşıyordu.

Mandela'nın özgürlüğüne kavuşmasını anmak için düzenlenen yürüyüşte, Victor Verster cezaevinin kapısından geçildi. Cezaevi şimdi Drakenstein adıyla anılıyor ve alanda Mandela'nın bir heykeli de yer alıyor.

Yürüyüşe katılan ve Güney Afrika'daki ayrımcılıkla mücadele hareketinin kıdemli isimlerinden olan Cyril Ramaphosa, Nelson Mandela'nın oynadığı önemli rolü vurguladı.

"Halkımıza hizmet etmek için yaşanmış bir hayatı kutluyoruz." diyen Ramaphosa, "Mandela dışarıdaki insanlar için yaşamaya devam etmesi gerektiğini biliyordu. Halkımızın mücadelesi olmasaydı, Madiba (N.Mandela'nın kabile içindeki adı) hiçbir zaman serbest bırakılmazdı." diye sürdürdü.

BBC TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder