23 Şubat 2010 Salı

"CEM SULTAN" ANKARA'DA

Ankara Devlet Opera ve Balesi, Sabahattin Kalender'in bestelediği, Mehmet Ergüven'in sahneye koyduğu "Cem Sultan" adlı operayı, Başkentli sanatseverlerle buluşturuyor.

Sabahattin Kalender'in on yıl önce tamamladığı, o günden bu zamana birçok değişime uğrayan "Cem Sultan" operası; Kalender'in yetiştiği şehir Ankara'da dünya prömiyeri gerçekleştirecek. Eserde orkestra şefliğini Winfried Müller üstlenirken, "Cem Sultan" rolünde dönüşümlü olarak Aykut Çınar ve Metin Turan, "Helena" rolünde Sayra Seyhan Geçim, Begüm Mengü ve Evren Gökoğlu, "Fransa Kralı" rolünde Can Kocaay ve Tuncay Kurtoğlu yer alacak. Bir Osmanlı şehzadesinin trajediye dönüşen hayatına sahne olan eser, Opera Sahnesi'nde 27 Şubat saat 20:00'da izleyenlerin karşısına çıkacak.
Eserin konusu şöyle:
"Çocukluk ve gençlik yılları İstanbul fatihi babasının himayesinde huzur ve mutlulukla geçen Cem Sultan'ın, babasının ölümünden sonra ağabeyi Bayezıd ile giriştiği saltanat yarışı ülkeyi bölünme tehlikesine sürükler. İki kardeşin iktidar mücadelesi Bayezıd'in zaferiyle sonuçlandığında Cem Sultan'ın tek çaresi ülkeyi terk etmektir. Rodos'ta Saint-Jean şövalyelerine sığınan, şövalyelerin başı Pierre d'Aubusson"un himayesinde konuk edilen Cem Sultan, kendisi için düzenlenen gösterişli bir gecede Fransa'ya gitmek zorunda olduğunu öğrenir. Fransa'da hapishane olarak düzenlenen Baurganeuf Şatosu'nda adeta bir tutsak hayatı yaşamaktadır. Sağlığı giderek bozulan Cem Sultan, artık ömrünün sonuna geldiğinin farkındadır. Kendisini giydirmesini istediği arkadaşlarının "Nereye?' sorusuna "Vatanıma, vatanıma' der ve son nefesini verir.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder