18 Mart 2010 Perşembe

KOT TAŞLAMA YASAKLANDI

Kot taşlama işçilerinde görülen ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’in önlenmesi için sonunda devlet harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, bir genelge yayımlayarak, kot taşlamak için kullanılan maddeleri yasakladı. Genelgede “Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır” denildi. Kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama olarak adlandırılan işlem nedeniyle şu ana kadar 40 işçi hayatını kaybetti. Kot’u beyazlatmak için kullanılan maddeler, dünyada henüz tedavisi olmayan ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’e yol açıyor.

YÜZMEDE 6 TÜRKİYE REKORU

Speedo Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda, akşam yapılan finallerde 6 Türkiye rekoru kırıldı.

21. MÜNİH TÜRK FİLM GÜNLERİ 20 MART'TA BAŞLIYOR

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenecek olan 21. Münih Türk Film Günleri, 20 Mart Cumartesi günü "İstanbul ve Metropol Yaşamları" sloganıyla başlayacak.

TARİHÇİ DEDE’DEN DERSİMİZ ATATÜRK

Senaryosunu “Şu Çılgın Türkler” ve “Diriliş” kitaplarıyla fırtınalar estiren Turgut Özakman’ın kaleme aldığı “Dersimiz Atatürk” isimli sinema filmi 19 Mart’ta vizyona giriyor. Yapımcılığını Birol Güven ve Serkan Balbal’ın üstlendiği, yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın yaptığı filmin başrollerini, Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya paylaşıyor.

CRR, AŞIK VEYSEL'İ KONSERLE ANIYOR

Aşık geleneğinin en büyük temsilcilerinden biri olarak görülen, büyük halk ozanı Aşık Veysel, 21 Mart Pazar akşamı, CRR'de düzenlenecek bir konserle anılacak.

CRR'den yapılan açıklamada Aşık Veysel'i anma konserinin ücretsiz olduğu belirterek, tüm İstanbulluların konsere davetli olduğu kaydedildi.

İLK YERLİ CEP TELEFONU TANITILDI


General Mobile'ın ''DST 500'' model cep telefonunun üretimine, GençCell İletişim ile Anel Grup ortaklığında Türkiye'de başlandı.

Basın açıklamasına göre Türkiye'de 3 yılda 3 milyon adet üretilmesi planlanan ''DST 500'' model cep telefonunun, yurt içinde olduğu gibi Çin mallarını tercih etmeyen pek çok ülkeye de ihraç edilmesi hedefleniyor. Ümraniye'de üretimi yapılan cihazın, yüzde 25 olan yerli katkı oranının gelecek yıl yüzde 50'ye çıkarılması amaçlanıyor.

TÜMÖRÜ DONDURARAK ÖLDÜREN YENİ YÖNTEM

Tümörü "dondurarak öldüren" yeni bir yöntemin, meme kanserinde ameliyatı gereksiz kılabileceği bildirildi.

Daily Telegraph'ın haberine göre, bilim adamları, prostat kanserini tedavi için geliştirilen bir yöntemi, 13 hastada deneyerek meme kanseri tümörlerini yok etmeyi başardı.

SEBZE SAPLARINDAN SUNTA ÜRETİLDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'nde domates, biber ve patlıcanın saplarından yonga levha (sunta) üretildi.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNE KARŞI B6 VİTAMİNİ

B6 vitamininin, kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltabileceği bildirildi.

HEMINGWAY'İN FLORİDA'DAKİ EVİ EDEBİ ANIT OLDU

Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in ABD'nin Florida eyaletinin Key West bölgesindeki evi edebi anıt kapsamına alındı.

"ARAŞTIRMACI" TANIMI GENİŞLETİLDİ

Yükseköğretim kurumlarında bilimsel araştırma projelerini, proje ekibinde gösterilen, öğretim elemanları ile konuyla ilgili lisans veya lisansüstü öğrenim görmekte olan öğrenciler ve mezunları yürütebilecek.