27 Eylül 2010 Pazartesi

KÜBA'DAN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEME KARARI

Yıllardır, özel girişimlere yatırım hakkı tanımayan sosyalist Küba’da, özel sektör alanlarını genişletme kararı alındı. Buna göre, 178 faaliyet alanında serbest girişime izin verilecek ve devlet yeni iş kuracaklara kredi imkanı sağlayacak.

Komünist Parti'nin yayın organı Granma'daki haberde, serbest girişim hakkı tanınan alanlardan bazılarının gıda ve şarap satışı, hayvan terbiyesi, ev onarımı, otomobil tamiratı olduğu belirtildi.

Granma, “"paladares” olarak bilinen özel lokantaların kapasitelerinin halen 12 kişi olan kapasitelerinin 20 kişiye çıkarılabileceğini, ülke dışında yaşama izni olanların, yurtdışındayken evlerini kiraya verebileceklerini bildirdi.

Gazete, hükümetin müteşebbislere yardım için kredi açma olanaklarını Merkez Bankası ile görüştüğünü de duyurdu.

Küba'da birçok kişi, iş kurmak için gerekli parayı yurtdışındaki akrabalarından almayı umut ediyor. 

Reformun ana amacı, üretimi artırmak suretiyle “sosyalizmi savunmak, korumak ve kusursuzlaştırmaya devam etmek” olduğu belirtilirken,  serbest mesleğin bir çalışana “kendisini faydalı hissetmesinin bir diğer yolunu sağladığı” kaydedildi.

HÜRRİYET – REUTERS

DA VİNCİ'NİN RÜYASI GERÇEK OLDU

Toronto Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Leonardo da Vinci'nin eskizlerinden esinlenilen "Snowbird" isimli motorsuz "ornitopter"in ilk uçuşunu geçen ay Toronto yakınlarındaki Tottenham'da yaptığı belirtildi.

Açıklamada, mühendislik bölümü doktora öğrencisi, pilot ve projenin sorumlusu Todd Reichert'ın, aracı, pedallarını çevirerek 19,3 saniye boyunca saatte ortalama 25,6 km hızla 145 metre uçurmayı başardığı kaydedildi.

KANSERE KARŞI YERLİ DOMATES!

Konya Çumra'da deneme üretimine başlanan yüzde 100 yerli 'yerlikaya' domatesinde kansere karşı etkili likopen maddesinin dört kat fazla olduğu belirlendi.

ALTIN KOZA 'BAL'IN

17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde, 'En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı 'Bal' aldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, üniversite bünyesinde Türkiye'nin ilk kemik iliği ve kordon kanı bankası ile kök hücre enstitüsü kurulduğunu, böylece sadece kan hastalıklarında değil, aynı zamanda diğer rahatsızlıklarda da kök hücre nakli üzerinde çalışma yürütüleceğini bildirdi.

SAHAF FESTİVALİNİN SÜRESİ UZATILDI

Beyoğlu Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Taksim Gezi Parkı'nda 14 Eylül'de başlayan ve 28 Eylül'de sona ermesi planlanan festivalin, 3 Ekim'e kadar 10.00-23.00 saatleri arasında kitapseverleri ağırlayacağı belirtildi.

FACEBOOK'TAN TIKLA CEPTEN KONUŞ!

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, TıklaKonuş hizmeti sayesinde Turkcell'liler, Facebook'ta birbirlerinin numarasını görmeye ya da numara çevirmeye gerek kalmadan tek tıklamayla sesli arama yapabiliyor.

YARIM MİLYAR EURO DAHA YATIRACAK

Türkiye'de 100'üncü yılını kutlayan Bosch, bugüne kadar yaptığı 1.4 milyar euroluk yatırıma, 2013'e kadar 500 milyon euro ekleyecek. Bosch Başkanı Frdnz Fehrenbach, bulaşık makinesi üretimine başlayacaklarını söyledi