18 Mart 2010 Perşembe

TARİHÇİ DEDE’DEN DERSİMİZ ATATÜRK

Senaryosunu “Şu Çılgın Türkler” ve “Diriliş” kitaplarıyla fırtınalar estiren Turgut Özakman’ın kaleme aldığı “Dersimiz Atatürk” isimli sinema filmi 19 Mart’ta vizyona giriyor. Yapımcılığını Birol Güven ve Serkan Balbal’ın üstlendiği, yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın yaptığı filmin başrollerini, Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya paylaşıyor.

Halit Ergenç’in Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdığı filmde anlatıcısı konumunda olan ve filme ismini veren dersin hocasını, yani “Tarihçi Dede”yi de usta sinema oyuncusu Çetin Tekindor canlandırıyor. Hedef kitlesi çocuklar ve gençler olan bu yapımda belgeler ve kanıtlar filmin ana omurgasını oluştururken; masalsı ve büyülü anlatım dili ise filmin ruhunu oluşturuyor.
Film, Türkiye’nin en özel dönemini ve tarihin takdir edilen liderini en naif bakış açısıyla anlatırken, anlatım dili olarak da çok farklı bir tarz benimseniyor. Hamdi Alkan ise, yıllardır tecrübe ettiği çocuk yapımları ile çocuk kalbini ve algısını çok iyi tanıyan bir vizörden filme hayat veriyor.

Film, ilkokul beşinci sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlıyor. Bu ödev, onlar için Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamına ve Türkiye’nin kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Çocuklardan birinin ödüllü tarihçi “Dede”si, bu yolculukta onlara rehberlik edecektir. Ama bu “Dede”; tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmak yerine, çocukları Kurtuluş Savaşı’nın en önemli cephelerine götürür ve dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının kahramanlarıyla tanıştırır.

Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı Dersimiz Atatürk filminin eğitimcilere özel gösterimi, 19 Mart Cuma günü saat 19.00’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda yapılacak. Özel gösterime, yazar Turgut Özakman’la beraber; filmin yönetmeni Hamdi Alkan, oyuncusu Halit Ergenç, yapımcıları Birol Güven ile Serkan Balbal da katılacak.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder