26 Nisan 2011 Salı

SADRİ ALIŞIK'IN EN İYİLERİ


16. Sadri Alışık Ödülleri'nde, Sinema dalında Selma Ergeç 'En İyi Kadın Oyuncu', İsmail Hacıoğlu 'En İyi Erkek Oyuncu' seçildi. Tiyatro dalında bu ödülleri Almila Uluer ve Reha Özcan kazanırken, yılın en iyi yapım yönetmeni Murat Daltaban seçildi.

11 SANATÇININ ESERLERİ SERGİDE BULUŞUYOR

11 Çağdaş Türk ressam ve heykeltıraşın eserlerinin yer aldığı “Merkezde” adlı sergi 3 Mayıs'ta açılıyor.

ÇÖLYAK HASTALARINA ALIŞVERİŞ SERBESTLİĞİ


Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) reçeteyle sadece eczanelerden glutensiz un ve unlu mamul alabilen çölyak hastalarına ’alışveriş serbestliği’ getirdi. Yeni uygulamada reçete ve eczane zorunluluğu kaldırılıp, hastaların yaş gruplarına göre belirlenen ürün bedellerinin hesaplarına yatırılacağı bildirildi. Uygulama ’insani ama kaygı verici’, ödemeler ise ’yetersiz’ bulundu. Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Hastanın ürünleri reçeteyle alması, doktorlarıyla sürekli diyalog halinde olmasını sağlıyordu. Şimdi bu kalktı, uygulama Avrupai, ama bizim toplumumuz için çok erken ve riskli" dedi.

Ömür boyu glutensiz (buğday, arpa, çavdar, yulafta bulunan bir tür protein) beslenmeyi gerektiren tek gıda alerjisi olan çölyak hastalığında tedavi yardımları konusunda SGK, son bir yıl içerisinde değişikliklere gitti. SGK önce glutensiz un ve ürünlerinde hastaların ihtiyaçlarını yaşlara göre kilogram bazında belirledi. SGK, daha sonra bunu paraya çevirdi. Böylece çölyak hastaları un yerine parasını aldı. Yaş gruplarına göre değişmesine rağmen bu para aylık 123 lira 50 kuruşa kadar ulaştı. 15 Ekim 2010 tarihinde yapılan değişiklikle bu tutar 80 liraya indirildi.

Tedavi yardımında yaklaşık yüzde 35’lik bir azalma yapılırken, bu kez 1 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme geldi. Bu yeni dözenleme ile hastaların tedavi yardımlarının her ay hesaplarına yatırılacağı, istedikleri glutensiz un ve ürünleri istedikleri yerlerden alabilecekleri bildirildi, reçete zorunluluğu kaldırıldı. Bu uygulamadan yararlanabilmeleri için hastaların her yıl yenilenen raporları kuruma bildirmeleri gerektiği kaydedildi.

SGK yetkilileri uygulamanın ’çok insani’ olduğunu savunarak, "Artık çölyaklılar eczaneden reçeteyle ilaç alan hasta değil, marketten özel diyet ürünü alan bireyler haline geldi. Anne babalar çölyaklı çocuklarıyla marketlere gittiklerinde, çocukları diğer yaşıtları gibi raflardan özel diyetlerine uygun ürünleri alabilecek. Bu bile insanın psikolojisini olumlu etkiliyor" diye konuştu.
Öte yandan SGK, çölyaklı hastalar için 0- 5 yaş 52.50 lira, 5- 15 yaş 80 lira, 15 yaş üstü 72.5 lira, protein metabolizma bozukluğu olan hastalar için 0- 12 ay 31 lira, 1- 5 yaş 60 lira, 5- 15 yaş 77.5 lira, 15 yaş üstü 80 lira ödeyecek. Hastalar kilosu 5- 6 lira olan yerli glutensiz unun prinç unu ve mısır nişastasından elde edildiğini, lezzetli ekmekler, kurabiyeler yapmak için kilosu 25 lirayı bulan ithal unla karıştırmaları gerektiğini belirtirken şöyle dert yandı:
"Glutensiz ürünler pahalı. 150 gram bisküvi 7.5- 15 lira, gofret çikolata fiyatı 5- 10 lira arasında değişiyor. Mısır gevreği 250 gram 19 lira, kıtır ekmek 250 gram 15, 250 gram şehriye 10 lira. Yarım kilo makarna 13 lira. Yani yapılan tedavi yardımının tutarı azaltıldı, bu da daha az ürün almamız demek. İstediğimiz yerden almak rahatlık ama miktar yetersiz."

DÜNYA ÇOCUK OYUNLARI BAŞLADI

Dünya Çocuk Oyunları, görkemli bir açılış seremonisi ile başladı. Ankara Spor Salonu’nu 90 farklı ülkeden katılan 3 bin çocuk ve binlerce davetli ile rengarenk bir atmosfere büründüren açılış seremonisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı.

TAMİR SÜRESİ 30 GÜNDEN 20 GÜNE DÜŞTÜ

Garanti Belgesi'nde yeni dönem başladı. Daha önce 30 gün olan bir malın tamir süresi 20 güne düşürüldü. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Garanti Belgesi uygulaması yönetmeliğinde değişiklikler yaptı.

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ


Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, sosyal sorumluluk örneği göstererek ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik bir yardım kampanyası düzenledi.