21 Ocak 2011 Cuma

MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS TAZELENDİ

Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, Pardus 2011’in kararlı sürümünü, renkli bir tanıtım partisi ile yayımladı. Açık kaynak dünyasının merakla beklediği sürümün, yeni özellikler, esneklik, hız ve güvenli yapısıyla özgür yazılım tercih edenlerin ilgisini çekeceği belirtiliyor.

YERLİ BESİCİYE DESTEK GELİYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı et ithalatıyla ilgili düzenlemeyi mercek altına alırken, besiciler için atılabilecek adımları da gündemine aldı. Bu kapsamda, karkas et ithalatı için uygulanan yüzde 30’luk gümrük vergisinin tekrar yüzde 40’a çıkarılması gündemde. Bakanlık, besicilere dönük olarak uygulanabilecek teşvikleri de tartışıyor. İthal etteki gümrük vergisi oranı önce yüzde 225’ten yüzde 40’a çekilmiş, aralık ayında yapılan bir düzenlemeyle de oran 2011 yılı sonuna kadar yüzde 30 olarak belirlenmişti. Ancak sektördeki itirazların artması üzerine bakanlık, oranları 10 puan yükseltmenin olası sonuçlarını değerlendirmeye başladı.

GIRTLAK NAKLİ SAYESİNDE 11 YIL SONRA KONUŞABİLİYOR

52 yaşındaki Brenda Jensen, 1999 yılında gırtlağında yapılan bir ameliyat sırasında zarar görmesi nedeniyle sadece elektronik bir gereç sayesinde iletişim kurabiliyor ve boğazında açılan delikten nefes alabiliyordu.

İngiliz ve Amerikalı doktorlardan oluşan bir ekip, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Davis Tıp Merkezi'nde 18 saat süren bir operasyon sonunda Jensen'in zarar görmüş olan gırtlağını, vücut metabolizmasını dengeleyen tiroid bezlerini ve nefes borusunun altı santimetrelik bölümünü değiştirdi.

MARDİNLİ YÖNETMENE ABD'DEN ÖDÜL

Mardinli Yönetmen Haydar Demirtaş'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği "Babam Tarih Yapıyor" filmi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ''En İyi İzleyici Belgesel Ödülü''nü aldı. Mardinli duvar ustası bir babanın oğlu olan Haydar Demirtaş'ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı kısa metrajlı filmin ödül töreni, Mardin'de gerçekleştirildi. Genç yönetmen Haydar Demirtaş'ın yanı sıra babası Aziz, annesi Koçeri, 4 kardeşi ile 4 amcasının da rol aldığı filmde, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça anlatımlar yer alıyor.

KONTÖRLÜ HATTI OLANLARA DİKKAT!

Aboneliği çeşitli nedenlerle iptal olmuş faturasız hat sahibinin hesabında kalan TL'ler GSM operatörleri tarafından 1 Ocak 2011'den itibaren ödenmeye başladı.

KALP DAMARLARI DAR OLAN 6 YAŞINDAKİ HASTA HİBRİD YÖNTEMİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Kayseri'de Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan 6 yaşındaki kız çocuğunun transkateter ile giderilemeyen aort darlığı, hibrid anjiyo yöntemi ile gerçekleştirilen operasyon ile giderildi.

İGDAŞ FATURALARI PTT’DE DE ÖDENEBİLECEK

İGDAŞ PTT’yle fatura ödemeleri konusunda anlaşma yaptı. İGDAŞ’ın 4.5 milyona yakın abonesi olduğunu belirten İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, “Bu anlaşmaya göre doğalgaz aboneleri, doğalgaz tüketim faturalarını herhangi bir komisyon ödemeden İstanbul’daki tüm PTT işyerlerinden ödeyebilecek” dedi. İGDAŞ aboneleri ayrıca doğalgaz faturalarını 65 adet İGDAŞ veznesinden, 25 anlaşmalı bankanın yaklaşık 2 bin 750 şubesinden, www.igdas.com.tr web sayfası üzerinden ve Garanti Bankası’nın anlaşmalı noktalarındaki Kolay Vezne uygulaması ile de ödeyebiliyor.

VATAN

UŞAK'TA "SOSYAL DESTEK PROJESİ"

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, 2006 yılından buyana "Sosyal Destek Projesi" kapsamında 203 köyde 3 bin 520 aileye 6 milyon 500 bin TL'lik süt sığırcılığı ve güneş enerjisi desteği verdiklerini söyledi.

ZEYTİN İHRACATINI MARMARABİRLİK SIRTLADI

İhracatçı Birlikleri'ne (UİB) bağlı Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği aracılığıyla yapılan sofralık zeytin ihracatını Marmarabirlik sırtladı. Zeytin ihracatından sağlanan toplam 29 milyon 807 bin dolarlık döviz getirisinin 21 milyon 355 bin doları, Marmarabirlik ürünlerinden elde edildi.