25 Şubat 2010 Perşembe

OYUNCAK KÜTÜPHANELERİ AÇILIYOR

Oyuncak Kütüphanesi 0-6 yaş çocuğuna uygun eğitim malzemeleri, bloklar, kuklalar, masklar, oyuncaklar, legolar ve kitapların arşivlendiği bir yer. Burası, oyuncak alma imkanı olmayan bütün çocuklara  açık.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın yürüttüğü bir proje "Oyuncak Kütüphanesi"... Vakfın desteklediği kadın ve çocuk merkezlerinde açılacaklar.

Çocuklar aileden bir yetişkinle birlikte merkeze gelerek oyuncak kütüphanesinden istediği oyuncağı ödünç alabilecek. Belli bir süre evinde oynadıktan sonra iade edecek ve yenisini alacak.

TÜRKÇE AVRUPA DİLİ OLUYOR

TÜBİTAK, Türkçe’nin elektronik ortamda her türlü profesyonel çeviriden, konuşma ve konuşmacı tanımaya, ses kodlama ve sayısallaştırmadan dil ve aksan modellemeye ve hatta konuşma sentezlemeye kadar birçok alanda hakim dillerin yanında yer alması için AB 7. Çerçeve Programları kapsamındaki MULTIlingualism Integrated to Speech and Audio UNDerstanding (MULTISAUND) projesini hayata geçirdi.      

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Merkezi (UEKAE) uzman araştırmacılarından Alper Kanak, TÜBİTAK UEKAE bünyesindeki merkezlerinin konuşma ve dil teknolojilerinde Türkçe’yi uluslararası platformlarda saygın bir dil haline getirmeyi amaçlayan çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüğünü anlattı.       

HER YÖNÜYLE ATATÜRK

Yıllardır çekildi çekilecek denilen, kim oynasın, kim oynamasın tartışmaları hiç bitmeyen Atatürk’ün hayatını anlatan bir sinema filmi sonunda tamamlandı. Bu cuma günü gösterime girecek ‘ilk Atatürk filmi’nin yönetmenliğini, en son 1993 yılında “Şahmaran”a imza atan Zülfü Livaneli üstleniyor. “Veda” adındaki filmin basın gösterimi dün yapıldı.

TÜRK DOKTORDAN 'KOLAY BİYOPSİ İĞNESİ'

Samsun'da, KOSGEB Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) desteği ile yeni bir biyopsi iğnesi geliştiren dahiliye ve romatoloji uzmanı Dr. Orhan Eren'nin ürünü, Türkiye'nin ardından uluslararası patent aldı.

Eren, uzun süre üzerinde çalıştığı bir proje ile TEKMER işbirliğinde mevcut biyopsi yöntemlerinin eksikliklerinden yola çıkarak biyopsi iğnesi geliştirdiklerini ve biyopsi iğnesi için Türkiye'de patent
aldıklarını söyledi. Daha sonra Uluslararası Patent başvurusunun da kabul edildiğini belirten Eren, geliştirilen kolay biyopsi iğnesine ''E-cut'' adını verdiklerini anlattı. Eren, bu iğne ile biyopsi yapmanın iğne yapmak kadar kolay olacağını söyledi.

2. EL KISA FİLM FESTİVALİ 27 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Dünyada kendi alanında düzenlenen ilk ve tek festival olan, "2. El Kısa Film Festivali" Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından 27 Şubat-7 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ANKARA (ANKA) - Dünyada kendi alanında düzenlenen ilk ve tek festival olan, "2. El Kısa Film Festivali" Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından 27 Şubat-7 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. `Elemiyoruz, Ellemiyoruz` sloganıyla yola çıkan ve daha önce en az bir kısa film festivalinden elenmiş filmlerin katılabildiği, `2. El Kısa Film Festivali bu yıl Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 4. kez sinemaseverlerle buluşacak. Son başvuru tarihi 1 Şubat 2010 olarak belirlenen festival takviminde, bu sene yine birçok yenilik kısa film yönetmenlerini ve festival katılımcılarını bekliyor olacak.

MÜJDAT GEZEN'İN 50.SANAT YILI KUTLANDI

Müjdat Gezen Sanat Merkezi(MSM)’nde eğitim alan, aralarında Şevket Çoruh, Günay Karacaoğlu, Serdar Orçin, Sevinç Erbulak, İlker Ayrık, Zuhal Topal’ın da bulunduğu öğrencilerin sunduğu geceyi dostları Haldun Dormen, Ünal Uzun, Göksel Kortay ve İlker İnanoğlu organize etti. Süprizlerle dolu kutlama, usta oyuncunun sanat yaşamından kesitlerin sunulduğu bir filmle başladı. MSM müzik ve tiyatro bölümü öğrencileri gece boyunca koro, müzikal ve Müjdat Gezen’in yönettiği ‘Mustafam Kemal’im’ oyunundan sahnelerle ustalarını selamladılar.

61 KANAL SADECE 1 LİRA

TTNET, “Evet” vizyonu kapsamında televizyon ve sinemayı taşınabilir hale getirdiği ‘Tivibu’yu hayata geçirdi. ADSL abonesi olan tüketiciler ayda 1 lira daha vererek Tivibu ile 61 kanalı internet üzerinden izleyebilecek. TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “Tivibu”dan sonra ‘TTNET Ses’, ‘TTNET IP TV’yi uygulamaya sokacaklarını söyledi. Yılmaz, “TV ve sinemayı taşınabilir hale getirdiğimiz bu uygulamaya 5.9 milyonluk abonemizin de üye olmasını bekliyoruz” dedi. Yılmaz, Tivibu’nun aylık ücretinin 30 Nisan’a kadar 1 lira olduğunu, bu tarihten sonra fiyatın 4 ile 8 lira arasına çıkacağını kaydetti.

ÇİFTÇİNİN DE ARTIK DANIŞMANI OLACAK

Tarımda zirai ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve üretimin kayıt altına alınması açısından büyük önem taşıyan “Tarımsal danışmanlık” faaliyetinin yaygınlaştırılması amacıyla, uygulanan devlet desteği, bu yıl için yüzde 122 artırıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti alımı için “Serbest tarım danışmanı” ile sözleşme yapan çiftçilere geçen yıl 225 lira destek verilirken, bu yıl için bu rakam 500 lira olarak belirlendi. Destek tutarı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ilan edilmesine karşın, uygulama tebliği henüz yayımlanmadı. Desteğin uygulanmasına ilişkin tebliğin, yakında tamamlanması bekleniyor.

KEMA’DAN GÜZEL ÇALIŞMA

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (KEMA) çocuklara doğa ve ağaç sevgisini aşılamak amacıyla planladığı “Bebek Fidan Projesi” hayat buluyor.

KEMA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği finansmanı ve İlk Öğretim Dairesi ile Orman Dairesi’nin katkılarıyla yürütülmekte olan projenin fiziki bölümüne yarın saat 10.00’da, Lefkoşa Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda gerçekleştirilecek bir törenle başlanacak.