24 Mart 2010 Çarşamba

KALP AMELİYATINDA DEVRİM

ANKARA - Türk doktorlar kalp ameliyatında devrim niteliğinde bir ilki gerçekleştirdi.
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Erdoğan İlkay ve ekibi, kalbin iki karıncığı arasındaki bölmedeki oldukça büyük bir kalp deliğini hastanın göğüs kafesini açmadan kapatmayı başardı.
21 yaşında ve Bodrum’da yaşayan hasta, kalbindeki delik nedeniyle ilk ameliyatını 12 yaşındayken geçirdi. 21 yaşına geldiğinde ise yeniden ve çok daha büyük bir kalp deliği rahatsızlığı ortaya çıktı. Hastaya ikinci kez açık kalp ameliyatı önerildi. 
Profesör Erdoğan İlkay, ikinci bir açık ameliyat önerilmesine karşın kapalı ameliyat yapmayı tercih etti. İlkay vakanın, ventiküler bölümde çift cihazla kapatılan Türkiye'deki ilk vaka olduğunu belirtiyor. İlkay’a göre  vakanın kapalı kalp ameliyatı ile tedavisinin yapılması ise dünyada da nadir vakalardan biri.
İlkay ameliyatın ilginç yönünü şu sözlerle anlattı: "Hasta bundan yıllar önce ameliyat edilmiş ama ameliyattan sonra tekrar açılmış. Tekrar operasyon önerilmiş. Bize geldiğinde kasıktan anjiyo gibi kapatılmasının mümkün olduğunu gördük. Ancak ölçütlerine bakıldığında tek bir cihazın yetmeyeceğini anladık. Zaten vakanın ilginçliği buradan başlıyor."
İlkay, kalp deliği rahatsızlıkları için hastaların yurtdışındaki merkezlere başvurmasına gerek olmadığını da belirtti.
İlkay, "Kalp delikleri dediğimiz hastalıkların tedavisi Türkiye'nin birçok merkezinde Elazığ'da, İzmir'de başarıyla uygulanabilmekte. Uluslararası standartların üstünde daha iyi standartta uygulanabilmekte.Artık yurtdışındaki tedavi seçeneklerini aramasına gerek yok" diye konuştu.



KAPALI KALP AMELİYATININ AVANTAJLARI
Kapalı kalp ameliyatının avantajlarını "Hastalarımızın göğüslerinin boşu boşuna açılmasının önüne geçilmekte, çok hızlı iyileşme süreci var. Bugün ameliyat yaptığımız hasta ertesi gün evine gidebilmekte" sözleriyle anlattı.
Kapalı ameliyatın tedavi açsıından etkinliğinin de açık ameliyattan farklı olmadığı belirtiliyor.

NTVMSNBC

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN MADDE

WASHINGTON - İsveç'in Karo Bio laboratuvarında geliştirilen eprotirom maddesinin, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı kişilerde kötü kolesterolün düşmesini sağladığı belirtildi.

İsveç ve Norveç'de yapılan araştırmalarda bu madde, daha önce kolesterol ilacı kullanmış kişilerin kötü kolesterolünü yüzde 32'ye kadar düşürdü, ayrıca maddenin zararlı yan etkisine rastlanmadı.

Klinik deneyde kolesterol seviyesini düşürmek üzere gönüllülere 4 hafta rejim yaptırıldı. Daha sonra katılımcıların yarısına 3 ay boyunca kolesterol ilaçlarıyla beraber 25, 50 ve 100 miligram eprotirom, diğer gruptakilere sahte ilaç (plasebo) verildi.

Kandaki iyi ve kötü kolesterol ile diğer yağların seviyesini ölçen araştırmacılar, 25 miligram eprotirom alanların kötü kolesterolünün yüzde 22, 50 miligram alanlarınkinin yüzde 29, 100 miligram alanlarınkinin yüzde 32 düştüğünü belirledi. Diğer gruptakilerin kötü kolesterolü ise yüzde 6,5 azaldı. Ayrıca, eprotiromun iyi kolesterolü sadece yüzde 3 düşürdüğü görüldü.      

Bilim adamları, bu sonuçların, "eprotiromun kolesterol ilaçlarının yerini alabileceğini göstermediğine dikkati çekerek, maddenin kolesterol ilaçlarıyla birlikte tamamlayıcı tedavi sunabileceğini ya da ilaçların yan etkilerini kaldıramayanlara verilebileceğini" vurguladı.

Araştırma, "New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlandı.

ntvmsnbc

KEMAL SUNAL'IN EVİ MÜZE OLACAK

MALATYA - Türk sinemasının efsane isimlerinden Kemal Sunal'ın Malatya'nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe beldesindeki doğduğu ev, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilerek müzeye dönüştürülecek.
Kemal Sunal'ın doğduğu evin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Kabahasanoğlu, görüşmelerde bulundukları akrabalarının bu durumdan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Müze girişine Kemal Sunal'ın en çok bilinen yüzüyle heykellerini yaptıracaklarını ifade eden Kabahasanoğlu, şöyle konuştu: ''Bu evi hiç para harcamadan gönüllülerle yapmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki yıl nisan ayında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Henüz Sunal'ın eşi ve çocuklarıyla görüşmedik. Eşi ve çocuklarına yapacağımız taslak projeyle gitmeyi istedik. 10 gün içerisinde taslak projemizi yapıp kendileriyle görüşeceğiz. Kemal Sunal sadece eşinin, çocuklarının ve akrabalarının değil tüm Türkiye'nin kahramanıydı.'' 

ADINA OKUL YAPILSAYDI DAHA İYİ OLURDU
Kemal Sunal'ın annesi Saime Sunal da oğlunun en büyük arzusunun tüm çocukların okuması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bu çalışma elbette bizi sevindirdi. Ancak oğlumun adına bir okul yapılması bizi daha da mutlu ederdi. O tüm çocuklara örnek olabilmek adına 50 yaşından sonra diploma aldı. Türkiye'ye mal olmuş böyle kahramanların isimlerinin bir yerlere verilerek hayatta kalması önemli. Çünkü onların yerine başkaları kolay kolay gelemiyor.''

ntvmsnbc