4 Şubat 2010 Perşembe

PROF. KAVAK EİNSTEİN’IN AKADEMİSİNDE YÖNETİME GİRDİ

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Zehra Neşe Kavak, merkezi Los Angeles’ta bulunan Dünya Bilim ve Sanat Akademisi (World Academy of Art and Science, WAAS) Yönetim Kurulu’na seçildi. 2005’ten bu yana akademi üyesi olan Prof. Kavak, Yönetim Kurulu’na giren ilk Türk oldu Kavak, Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurucusu olduğu Perinatal Tanı ve Tedavi Ünitesi sorumluluğunu da yürütüyor. Akademi, “bilimin ve yeni keşiflerin insanlık yararına kullanılması düşüncesi”yle 1960’ta ünlü fizikçi Albert Einstein ve atom bombasının yapımında görev alan Robert Oppenheimer tarafından kuruldu.

MİLLİYET

BİTKİSEL HAYATTAKİLERLE İLK KEZ İLETİŞİM SAĞLANDI

İngiliz ve Belçikalı bilim adamları, beyinde yeni bir bilgisayarlı tarama tekniğini kullanarak, faaliyetlerini gözlemledikleri bitkisel hayattaki hastalarla ilk kez iletişim kurdular.

Bu kişiler arasında bulunan ve beş yıldır herhangi tepki vermeyen 29 yaşındaki Belçikalı bir hasta, babasının adını teyit etmesi için sorulan sorulara "Evet" ya da "Hayır" yanıtları verdi.

Ayrıca, bitkisel hayatta oldukları teşhisi konan üç hastanın da, durumlarının farkında oldukları belirlendi.

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Tıp Araştırma Konseyi, Belçika'da da Liege Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmanın sonuçları New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.

Uzmanlar bu araştırma için işlevsel manyetik rezonans görüntülemesi olarak adlandırılan, bir MR taramasından yararlandı.

Araştırma heyetinin başında bulunan Doktor Adrian Owen, hastanın görüntüleme sırasında sadece bilincinin açık olduğunu göstermekle kalmadığını, kendileriyle iletişim de kurduğunu söyledi.

BBC

100 YAŞINA KADAR YAŞATACAK


ABD’deki Albert Einstein College’dan uzmanları tarafından sonuçları İngiliz BBC kanalında açıklanacak olan araştırmada, insanların uzun yaşamasını sağlayan, alzheimer, kalp hastalığı, felç ve diyabete karşı koruyan 3 süper gen tespit edildi. 100 yaşına kadar yaşamaya imkan tanıyan bu genlerin görevini yerine getirecek olan bir hap geliştirilmesi için son aşamaya gelindi. Çalışmanın başındaki genetik uzmanı Nir Barzilai’ye göre bu üç gene sahip kişiler sigara, kötü beslenme, obezite ve egzersiz yapmama gibi kötü alışkanlıklardan etkilenmeksizin 100 yaşına kadar yaşayabiliyor. Geliştirilen yeni hap ise 3 uzun yaşam geninin işlevini yerine getirecek. Genlerden ikisi vücutta yararlı kolesterol seviyesini yükseltip kalp hastalığı ve felç riskini azaltırken, diğer gen de diyabete engel oluyor ve Alzheimer riskini yüzde 80 oranında düşürüyor.

GÜNEBAKIŞ