20 Mart 2010 Cumartesi

VİZE DUVARI ÇATLADI

Danimarka Türkiye'den hizmet sunmak amacıyla ülkeye gelecek olan Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırdı. 19 Şubat 2009 tarihinde Avrupa Adalet Divanı'nın kararının ardından Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği'nin girişimleri sonuç verdi. Danimarka Uyum Bakanlığı'nın sitesinde Danca ve Türkçe olarak yapılan açıklamaya göre ilk etapta vize muafiyetinden yararlanacak sektörlerin listesi de sunuldu.

YAYALAR 'ÇEK ARABANI' KAMPANYASI BAŞLATTI

Kentlerde 'doğal habitat'larını yitiren, kaldırımlar işgal altında olduğu için yollarda yürürken ezilme tehlikesi geçiren yayalar önce dernek kurdu. Şimdi kaldırıma park eden araçlara 'Çek arabanı' pusulası bırakmaya başladılar

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1.200 LİRA OLUYOR

Anayasa Mahkemesi, maaş farkının giderilmesi için dava açan İMED Başkanı Hamdi Öz'ün lehine karar verirse, 4 milyon emeklinin maaşı katlanacak İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMED) Başkanı Hamdi Öz'ün, maaşının düşük olduğu, eski ile yeni emekli arasındaki maaş farkının Anayasa'nın 10'ncu Maddesi'ne aykırı olduğu savıyla açtığı dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ankara 5'inci İş Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişiden gelen rapor emeklinin lehine oldu.

TOKİ’NİN ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ BAŞLIYOR

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), daha önce duyurusunu yaptığı ‘erken ödeme indirimi’ 22 Mart Pazartesi günü başlıyor.

"SOKRATES'İN SON GECESİ" ANKARA'DA

Stefan Tsanev'in yazdığı, İsmail Bekir Ağlagül'ün Türkçeye çevirdiği, Metin Belgin'in yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Sokrates'in Son Gecesi", 23-27 Mart tarihleri arasında Küçük Tiyatro'da Ankaralı sanatseverler ile buluşacak.

BOB DYLAN VE İSTANBUL, NİHAYET...

Modern zamanların tartışmasız en büyük müzisyeni Bob Dylan, tek bir konser için İstanbul’u ziyaret ediyor. Radyo Eksen’in medya sponsorluğu ile 31 Mayıs akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek konserde, Bob Dylan, eski ve yeni klasikleriyle müzikseverler için unutulmayacak bir gece yaşatacak.

ÜNLÜLER NÜKLEERE KARŞI

Hükümetin nükleer planlarından rahatsız olan üç ünlü sanatçı Hande Yener, Şevval Sam ve Bedük  Greenpeace’in kampanyası için kameraların karşısına geçti.

Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamayı yaptı:
Tehlikeli, pahalı ve kirli olduğu kanıtlanan nükleer enerjinin ülkemizde faaliyete geçmemesi için Greenpeace Akdeniz’in başlattığı kampanya, sanatçılardan gelen destekle renkleniyor. Oyuncu ve ses sanatçısı Şevval Sam, şarkı sözü yazarı ve solist Bedük ve pop sanatçısı Hande Yener nükleer enerjiyle yaşamanın bedelini anlatan kısa videolarda oynadı.

30 YIL SONRA TEKRAR ÇİTALAR GÖRÜNDÜ

Afrika ülkesi Angola'nın güneyinde 30 yıldan sonra ilk defa çita görüldüğü bildirildi.

Çita Koruma Fonu (CCF), 27 yıl (1975-2002) süren iç savaş yüzünden Angola'yı terk eden çitaların ülkeye döndüğünü duyurdu.

AB'DE ATIKLARIN YÜZDE 40'I DEĞERLENDİRİLİYOR

Avrupa Birliği'nde kentsel atıkların yüzde 40'ının geri dönüşümle ya da organik gübre yapılarak değerlendirildiği bildirildi. AB istatistik kurumu Eurostat'ın yaptığı araştırmaya göre, atıkların yüzde 23'ü dönüştürülüyor, yüzde 17'si de organik gübre haline getiriliyor.

Atıkların yüzde 70'ini değerlendiren Avusturya ve Hollanda, dünyada atıkların en iyi değerlendirildiği ülkeler olarak biliniyor. Bu ülkeleri, yüzde 65 ile Almanya, yüzde 59 ile Belçika izliyor.

TNN – AA