18 Mart 2010 Perşembe

SEBZE SAPLARINDAN SUNTA ÜRETİLDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'nde domates, biber ve patlıcanın saplarından yonga levha (sunta) üretildi.

SDÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ergün Güntekin, yaptığı açıklamada, Antalya'da seralarda her yeni mahsul öncesi domates, biber ve patlıcanın saplarının bir kenara yığıldığını ve yakılarak yok edilmeye çalıştığını belirtti. Bunun hem görüntü kirliliği oluşturduğunu hem de çevreye zarar verdiğini kaydeden Güntekin, bunların ekonomiye kazandırılması konusunda, yonga levha üretimi yapan Nadir Çetingül isimli bir üreticinin kendilerine fikir verdiğini söyledi.

Bu sebze saplarının özellikle yeşil halini tercih ettiklerini ifade eden Güntekin, bunları açık havada kuruttuklarını ve ardından atölyede değirmenden geçirdiklerini ve tozlarını elediklerini kaydetti. Elde ettikleri ürünü tutkalla birleştirdiklerini belirten Güntekin, "Laboratuvar ortamında yonga levha üretimini bu şekilde gerçekleştirdik" dedi.

Güntekin, üretilen yonga levhasının günlük hayatta kullanılabilir kalitede olduğunu belirterek, bir kaç firmaya bilgi verdiklerini ve üretim aşamasına geçilebileceğini sözlerine ekledi.

TNN – AA

0 yorum:

Yorum Gönder