14 Şubat 2010 Pazar

ÖZPETEK 'SERSERİ MAYINLAR'LA BERLİNALE'DE

60. Berlin Film Festivali Berlinale'de galası yapılan 'Serseri Mayınlar' filminin yönetmeni Ferzan Özpetek, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu filmi güldürmek için yaptığını belirterek, "Benim için bir zevkti. İnsanların birbiriyle olan ilişkilerini anlatmak zordu. Büyüleyici ve güzel, ancak zor bir çalışma oldu" dedi.

Bir gazetecinin, "Bu film Alman yönetmen tarafından çekilseydi çok ciddi olurdu. Bunu bu şekilde nasıl yaptınız?" şeklindeki sorusuna karşılık Özpetek, Türkiye'den 17 yaşındayken İtalya'ya gittiğini, Türkiye'de ve İtalya'da çok sayıda film izlediğini, hayatta trajik olaylara çoğu zaman güldüğünü, bunun kendi tarzı olduğunu ifade etti.

İtalya'yı bir gereksinim olduğu için değil, bilinçli bir şekilde tercih ettiğini belirten Özpetek, "İtalya'yı, bu ülkeye karşı iyi duygularım olduğu için seçtim. İçimde sevgi vardı bu ülkeye karşı. Bir gereksim olarak değil, bilerek ve film çekmek için bu ülkeyi seçtim" diye konuştu.

Özpetek, "Serseri Mayınlar"ın 12 Mart'ta İtalya'da gösterime gireceğini kaydetti.

Filmde oynayan Lunetta Saviano ve Elena Sofia Ricci de bu filmde kendilerine rol vermesi nedeniyle Özpetek'e teşekkür etti.

NTVMSNBC – AA

VİRÜS AVCISI TÜRK

AIDS, ebola gibi adı bile insanı dehşete düşüren hastalıklara çare bulacak mucize ilaca doğru yürüyen ekibin içinde Türk bilim insanı Zeynep Akyol Ataman da var. Ekibin hastalıkların bileğini bükecek buluşa verdikleri isim: LJ001

Çağımızın AIDS, ebola, hepatit-C gibi adı bile insanları dehşete düşüren hastalıklarına çare bulacak ortak tedavi yöntemi modern tıbbın önceliklerden biri. Geçtiğimiz ayın sonunda Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları (Proceedings of National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan bir makale, bu beklentinin hayal olmaktan çıkmak üzere olduğunu, beklenen mucize ilacın üretimi yolunda çok önemli bir adım atıldığını ortaya koydu. Geniş yankı uyandıran makalede “zarflı virüs” denilen ve çevresi bir zarfla kaplı virüslerin tümünü etkisiz bırakan bir maddenin keşfedildiği bildirildi.


Makaleyi kaleme alanlardan biri de Zeynep Akyol Ataman’dı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü mezunu, son 15 yılını Amerika’da bilimsel çalışmalarla geçiren genç bir bilim insanı. Mesleği virüslere kafa tutmak. Doktora çalışması Uzak Asya ve Avustralya’da rastlanan, dev bir yarasanın doğal taşıyıcısı olduğu, beyin zarı iltihaplanmasına neden olan Nipah virüsü. UCLA’ya (University Of California Los Angeles) bağlı Benhur Lee laboratuvarındaki çalışma arkadaşlarıyla birlikte birçok hastalığın birden bileğini bükebilecek buluşla adını yarın tıp tarihine yazdırması hiç de uzak bir olasılık değil.


Bu anti-virüs maddeye verilen isim LJ001. Etki alanı AIDS, grip, hepatit-c veya ebolanın yanı sıra, çiçek, sarı humma, Batı Nil virüsü, Rift Vadisi virüsü, Nipah virüsü gibi gene zarflı virüsler. Fareler üzerinde yapılan denemeler LJ001’in yan etkileri olmadığını gösterdi.


MİLLİYET SABETAY VAROL