12 Şubat 2010 Cuma

TÜRK FİLMLERİ BERLİN'DE

Berlin Film Festivali başladı. Festivalin 60'ıncı yılında Türk filmleri Berlin'e adeta çıkartma yaptı. 6 Türk filmi, farklı dallarda sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Bu 6 Türk filminden biri, Berlin Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde yer alıyor. Semih Kaplanoğlu'nun "Bal" adlı film, Berlin'de "Altın Ayı" ödülü için 19 filmle yarışacak.

Kaplanoğlu'nun "Yusuf Üçlemesi"nin "Süt" ve "Yumurta" filmlerinden sonraki üçüncü filmi olan "Bal"; izleyiciyi bu kez Yusuf’un çocukluğuna götürüyor ve Karakovan balcısı babası Yakup’la tanıştırıyor.

Altın Portakal Film Festivali'nde bu yılın en iyi filmi ödülünü alan Reha Erdem'in "Kosmos" adlı filmi de, festivalin "Panorama Özel" bölümünde izleyiciyle buluşacak. Film, mucizeler yaratan bir hırsızın zaman dışı sınır bir şehre her şeyden kaçıp yerleşmesinden sonra başına gelenleri anlatıyor.

Nuri Bilge Caylan'ın "Kasaba" ve Tayfun Pirselimoğlu'nun "Pus" adlı filmleri de festivalin Forum bölümünde gösterilecek.

Almanya'da yaşayan yönetmen Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" adlı filmi de, festivalde özel bir gösterimle yer alacak.

Yönetmen Ferzan Özpetek'in son filmi Serseri Mayınlar da Berlin Film Festivali'nde galasını yapacak. Film iki erkek kardeşin başına gelen olayları anlatıyor.

"Altın Ayı" ve "Gümüş Ayı" ödüllerinin 20 Şubat'ta sahiplerine verileceği 60'ıncı Uluslararası Berlin Film Festivali 21 Şubat'ta sona erecek.

ULUSAL KANAL

EGZERSİZDEN ELEKTRİK

Spor salonunda egzersiz yaparken ortaya çıkan kinetik enerji bugüne kadar boşa gidiyordu. Üstüne bir de cihazlar elektrik tüketiyordu. Artık her şey tersine döndü. Spor salonunda egzersiz yaparken elektrik tüketmek yerine üreteceksiniz.

Bu sistem sayesinde yaklaşık 30 dakika egzersiz yapan biri 50 Watt'lık elektrik üretebiliyor. Bu da bir telefonu 6 kere şarj edebilecek ya da bir lambayı 2.5 saat yakacak kadar enerjiye denk geliyor.

Spor salonlarına gelen ve saatlerce spor yapan insan sayısını düşünürseniz, bu sayede ne kadar enerji elde edilebileceğini de hayal etmiş olabilirsiniz. ReRev adlı bu sistem Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya başlandı. Şu anda 180 egzersiz cihazı bu sistemle işliyor.

NTVMSNBC

TARİHİ ÇEŞMELER YENİLENİYOR

İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında, kentteki 15 tarihi Osmanlı çeşmesinin restorasyonunu ve 3 yıllık bakımını kapsayan protokol imzalandı.

Çeşmelerin, bulundukları yerde yaşayan halkın özelliğini gösteren tapu kayıtları niteliği taşıdığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Bu tapu kayıtlarının yaşatılması ve ihya edilmesi bizim asli görevimizdir. Bugüne kadar 42 çeşme restore ettik, 23 çeşmenin çalışmaları sürüyor'' dedi.

Topbaş, bugünkü anlaşmanın 15 çeşmenin restorasyonunu kapsadığını ifade ederek, protokol kapsamında İTO'nun, çeşmelerin 3 yıllık bakımını da üstlendiğini kaydetti.


İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da İstanbul'a hizmet eden kurumlar el ele verdikçe her zaman kazananın İstanbul ve İstanbullular olacağını söyledi.

Çeşme kültürünün temel kültürümüzün ana direklerinden biri olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu anlaşmayla bu direği daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu çalışmada Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çeşmeler tespit edildi, projeleri Anıtlar Yüksek Kuruluna onaylatıldı. Önce restorasyonları, sonra da 3 yıl boyunca bakımları gerçekleştirilecek. Bu proje için 1 milyon TL bütçe ayırdık ve inşallah 2010 yılı bitmeden restorasyonları gerçekleştireceğiz.''

NTVMSNBC

MANDELA'NIN ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMASININ 20. YILDÖNÜMÜ

Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'nın hapisten çıkarılmasının 20. yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Mandela'nın salıverilmesi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ırk ayrımcılığına son verilmesi sürecinde kilit rol oynamıştı.

Cape Town'da bir grup tanınmış isim, Nelson Mandela'nın 27 yıl süren hapsinin son dönemini geçirdiği cezaevinden hareketle bir anma yürüyüşü yaptılar.

Şimdi 91 yaşında ve çelimsiz halde olan Nelson Madela'nın, uzun zamandır ilk defa bu akşam halkın önüne çıkması bekleniyor.

Mandela, 1994 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyah cumhurbaşkanı olmuştu.

1964 Yılında şiddet yoluyla hükümeti devirme planları hazırladığı gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkûm edilen Mandela, 27 yıl süren hapsin büyük bölümünü Cape Town kıyısı açıklarındaki Robben adasındaki cezaevinde geçirmişti.

Salıverilmeden önceyse Cape Town'un 50 km. uzağında, kırsal bir kesimde bulunan Victor Verster cezaevinin arazisindeki bir kulübede özel aşçısıyla birlikte yaşıyordu.

Mandela'nın özgürlüğüne kavuşmasını anmak için düzenlenen yürüyüşte, Victor Verster cezaevinin kapısından geçildi. Cezaevi şimdi Drakenstein adıyla anılıyor ve alanda Mandela'nın bir heykeli de yer alıyor.

Yürüyüşe katılan ve Güney Afrika'daki ayrımcılıkla mücadele hareketinin kıdemli isimlerinden olan Cyril Ramaphosa, Nelson Mandela'nın oynadığı önemli rolü vurguladı.

"Halkımıza hizmet etmek için yaşanmış bir hayatı kutluyoruz." diyen Ramaphosa, "Mandela dışarıdaki insanlar için yaşamaya devam etmesi gerektiğini biliyordu. Halkımızın mücadelesi olmasaydı, Madiba (N.Mandela'nın kabile içindeki adı) hiçbir zaman serbest bırakılmazdı." diye sürdürdü.

BBC TÜRKÇE