27 Temmuz 2012 Cuma

KÖRLÜĞE KARŞI YENİ UMUT

Nöron dergisinde çıkan rapora göre, tavuk karası ve makula dejenerasyonu gibi körlüğün en fazla görülen türlerine karşı yeni bir umut ışığı doğdu. Berkeley California Üniversitesi Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Nörobiyologu ve projenin baş araştırmacısı Prof. Richard Kramer, AAQ adındaki kimyasal maddenin, retina çevresindeki hücreleri tekrar ışığa duyarlı hale getirdiğini ve vücuda enjekte edildiği için mikroçip implantasyonu veya kök hücre nakli gibi ameliyat yöntemleri gerektirmediğini bildirdi.

17 YAŞINDA KANSER TEŞHİSİ YAPAN YAZILIM ÜRETTİ

ABD’li 17 yaşındaki lise öğrencisi Brittany Wenger, meme kanserini yüzde 99 doğrulukla tespit eden yapay sinir sistemi geliştirdi. Wenger, büyük başarısıyla Google Bilim Fuarı’nda birincilik kazandı.

'ARAF' VENEDİK FİLM FESTİVALİ'NDE

Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazıp yönettiği ARAF filmi 69. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde “ Mostra Internazionale d'Arte Cinematografice Orizzonti (Ufuklar)” resmi yarışma bölümüne davet edildi.

DENİZLİ DÜNYA KEKİK İHTİYACININ YÜZDE 60'INI KARŞILIYOR

Denizli, ilçe ve köylerinde yapılan kekik üretimi ile tek başına dünya kekik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor.

GÖLE MAYA ÇALMA PROJESİ TUTTU!

Drenaj sorunları sebebiyle kurutulan Akgöl, ‘Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi’ kapsamında hayat buldu. Pilot uygulama olarak başlatılan projeyle Konya’nın Yunak ve Çeltik ilçeleri sınırında yer alan Akgöl’de tutulan su miktarı maksimum seviyeye ulaştı.

TÜRK MATBAACILIK TARİHİ KİTAP OLDU

Tarih Vakfı, BASEV (Basım Sanayii Eğitim Vakfı) ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiyle matbaacılık tarihi kitap oldu. Gökhan Akçura'nın kaleme aldığı Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) kitabı piyasaya çıktı.

5 BİN YILLIK FİRAVUN TEKNESİ BULUNDU

Fransız arkeologlar, Mısır'ın Ebu Rawash kentinde yaptıkları kazı çalışmasında, yaklaşık 5 bin yaşında olduğunu tahmin ettikleri firavun güneş teknesi buldu.

2012'DEKİ İLK OLİMPİYAT MADALYAMIZ!

New York'ta düzenlenen dünyanın en önemli bilim olimpiyatlarından biri olan Genius Olimpiyatları'na Fen Bilimleri (Science) dalında katılan Ulus Özel Musevi Lisesi 11. sınıf öğrencileri Rakel Dilşen ve Delya Tavaşi birinci oldu. 51 ülkenin katılımıyla düzenlenen yarışmada Türkiye'ye dünya birinciliği kazandıran öğrenciler; "Adamızın okunmasından sonra Türkiye anonsunu duyunca çığlıklar atarak Türk bayraklarıyla sahneye fırladık" diye konuştu.

'CEP'LERE YENİ AYAR!

Mobil ve sabit telefonlarda çağrı yönlendirmeleri bundan böyle ücretsiz ve basit bir yöntemle yapılabilecek. BTK Başkanı Tayfun Acarer abonelerin yakınmalarına sebep olan otomatik çağrı yönlendirmesi konusunda yeni bir düzenleme yapıldığını söyledi.