6 Şubat 2010 Cumartesi

FELÇLİ HASTALAR ROBOT İSKELET İLE MERDİVEN ÇIKABİLECEK

Amerika'da omurgası zarar gördüğü için yürüyemeyen 62 yaşındaki Floyd Morrow'a 'Rewalk' isimli yeni robot iskelet takıldı.
İsrail'de bir sağlık firması tarafından üretilen ve Amerika'da FDA isimli kurum tarafından belgelenen cihaz, son derece hafif.

Vücudun omur ilik kısmından başlayıp dizlere kadar inen bu biyonik cihaz, hastanın yürümesini, hatta merdiven çıkmasını sağlıyor

NETHABER

ALMANYA'DAN GENÇ TÜRK MODACILARA DESTEK

İstanbul Moda Haftası’na katılan Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Ekonomi Bakanı Christa Thoben, Türkiye’nin de moda merkezi olduğunu belirterek, genç girişimcilere iktisadi işbirliği yapmayı önerdi. Alman tasarımcı Eva Gronbach da, tecrübe alışverişi yapabilmek için 20 genç tasarımcıyı Köln’e götüreceğini söyledi.

SANTRAL İstanbul’da ikincisi düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nı ziyaret eden Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Ekonomi Bakanı Christa Thoben, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim konusunda en önemli tedarikçilerden biri olduğunu belirterek “Türkiye başlangıçta bazı şirketlerin üretimini yaparak Avrupa’ya hizmet ediyordu. Artık Avrupa’da da çok Türk perakendeci var. Türkiye moda ilerlemesi gösterdi ve artık Avrupa’ya moda anlamında da hizmet etmek istiyor. Türkiye de Kuzey-Ren Vestfalya gibi bir moda merkezi oldu” dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya’nın Türkiye ile sıkı işbirliğini daha da geliştirmek istediğini belirten Thoben, şunları söyledi: “Türkiye Kuzey-Ren Vestfalya için gittikçe daha önemli bir ticari ortak haline geldi. Ülkelerimiz arasında yıllardır çok canlı bir moda alışverişi bulunuyor. Türk firmaları moda sektörüyle iyi temaslar sürdürüyor. Kendi markaları, mağazaları ve showroomları ile Kuzey Ren-Vestfalya pazarına dahil oluyor. Türkiye bugün tekstil ve hazır giyimde halihazırda Kuzey Ren Vestfalya’nın en önemli tedarikçilerinden biri. Biz bu alandaki sıkı işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz.”

Türkiye’deki genç girişimcilere yeni pazarlar kazanmak adına Kuzey-Ren Vestfalya’nın sunduğu potansiyelleri kullanmayı öneren Christa Thoben şöyle konuştu: “Gelin birlikte ticaretimizi geliştirelim. Bugün bizim için iktisadi ilişkilerimizin derinleşmesi adına yeni bir adımdır. Bugün burada oluşumuz ilişkilerimizin çizdiği olumlu tablodan duyduğumuz memnuniyeti ifade edip, hep birlikte daha fazla başarıya ulaşmak istediğimizi gösteriyor.”


HÜRRİYET

TURİZMDE İSPANYA'DAN İYİ HABER


Bu yıl İspanya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısında yüzde 12 artış bekleniyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), İspanya Madrid’te Fitur 2010 Turizm Fuarı’na katıldı. Fuarda ziyaretçiler, basın mensupları ve tur operatörleri ile turizm profesyonellerinin genel değerlendirmesine göre, İspanya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısının yüzde 10-12 arasında artış göstermesi bekleniyor. 2009 yılında da İspanya’dan gelen turist sayısı yüzde 9.97 artış ile 376 bin 215 kişi olarak gerçekleşti.

HÜRRİYET

TİP 1 DİYABET İÇİN YAPAY PANKREAS UMUDU

Cambridge Üniversitesi'ndeki bilimadamlarının yaptığı bir araştırma, Tip 1 diyabet hastası çocuklarda kandaki şeker seviyelerinin düzenlenmesinde yapay bir pankreas kullanılabileceğini ortaya koydu.

Tip 1 diyabet hastaları belli zamanlarda insülin iğneleri yapmak zorunda

'Gerçek zamanlı' bir sensor ve insülin veren bir pompadan oluşan yapay pankreasın geceleri kandaki şeker seviyesini kontrol edebileceği sonucuna varıldı.

Bu cihazla, kandaki şeker seviyesinin tehlikeli derecede düşmesi riskinin önemli oranda azaltılabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar Lancet dergisinde yayınlanan çalışmanın, bu alanda 'ileriye doğru atılmış önemli bir adım' olduğunu söylüyorlar.

Tip 1 diyabet, kronik ve ölüm riski taşıyan bir hastalık. Bu hastalarda pankreas, kandaki şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonunu üretmiyor.

Araştırmada, Tip 1 diyabet hastası 17 çocuk ve genç 54 gün süreyle hastanede tutuldu.

Kandaki glikoz, yani şeker seviyesini gözlemleyen sistemler ve insülin pompaları Tip 1 diyabet hastaları tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Ancak bu cihazlar, daha önceden belirlenen zamanlarda, kana belirli miktarlarda insülin pompalıyor.
Yeni hesaplama yöntemi

Araştırmacıların geliştirdiği hesaplama yöntemiyle bu cihazların her hasta için gerçek zamanlı glikoz ölçümleri yaparak, uygun vakit ve uygun miktarlarda insülin pompalaması sağlanıyor.

Bilimadamları çalışmada, yapay pankreas sisteminin, hastalara daha önceden belirlenmiş miktarlarda insülin veren sisteme kıyasla kandaki şeker seviyesini daha iyi düzenleyip düzenlemediğini ölçtü.

İki sistem farklı koşullarda kıyaslandı. Örneğin, kan şekerinde büyük artışa yol açabilecek ağır bir akşam yemeği yiyip, hemen uyuyan çocuklar incelendi. Daha sonra da akşamları kandaki şeker seviyesini, şeker komasına girecek kadar düşürebilecek egzersizler yapan çocuklara bakıldı.

Araştırmada yeni geliştirilen hesaplama yöntemini kullanan yapay pankreasların, günün yüzde 60'ında kandaki şeker seviyesini normal değerlerde tutabildiği anlaşıldı.

Belirli zamanlarda insülin veren pompalarınınsa günün yüzde 40'ında şeker seviyesini normal değerlerde tutabildiği belirtildi.

Yapay pankreasın, şeker koması riskini de önemli ölçüde azalttığı kaydedildi.

Cambridge Üniversitesi'nin Metabolik Bilimler Enstitüsü'ndeki araştırma ekibinin başkanı Dr. Roman Hovorka, 'Elde ettiğimiz sonuçlar geliştirdiğimiz hesaplama yönteminin mevcut cihazlarla kullanımı sayesinde çocuklarda glikoz kontrolünün geliştirilebildiğini ve geceleri şeker komasına girme riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.' dedi.

BBC