6 Mayıs 2010 Perşembe

2010 ANDANTE KLASİK MÜZİK ÖDÜLLERİ

Andante klasik müzik dergisinin öncülüğünde bu yıl, 5’i özel ödül olmak üzere toplam 28 kategoride dağıtılacak klasik müzik ödülleri, Türkiye’de bu alanda bugüne dek düzenlenmiş en geniş kapsamlı etkinlik. Ülkemizde klasik müzik alanında karar alıcı/kanaat önderi konumundaki kişilerin arasından seçilerek oluşturulan 54 kişilik jüri heyetinin oylarını kullanması sonucunda “Türkiye’nin 2009 yılı boyunca klasik müzik alanında en iyi performansı sergileyen kişi ve kurumları”nın kimlikleri belli oldu.

"DOĞA EVİ" SİZİ BEKLİYOR

Doğa Derneği'nin işlettiği Beypazarı Doğa Evi, yeni sezonda bilgi merkezi, kahve, doğa dükkânı ve pansiyon olarak hizmet vermeye başladı.

BU OPERA 20 SENEDİR KAYIPTI


Cemal Reşit Rey’in uzun yıllar üzerinde çalıştığı Çelebi Operası, 7 Mayıs’ta kaybettiğimiz opera sanatçısı Aydın Gün anısına ilk defa seyirciyle buluşacak.

İlk versiyonu 1942-1945 arasında Cemal Reşit Rey’in tarafından ağabeyi Ekrem Reşit’in librettosu üzerine yazılan ve otuz yıldan uzun süre üzerinde çalışılan Çelebi Operası, Rey’in son öğrencilerinden kompozitör Aydın Karlıbel tarafından yeniden ele alınarak dünya prömiyerine hazır hale getirildi.

HIDRELLEZ COŞKUSU

Anadolu, Orta Asya ve Kafkasya'da kutlanan, geleneksel bahar şenliği "Hıdrellez"i kutlamak için çok sayıda insan Ahırkapı'da buluştu. Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri'nin 11. bu yıl ikinci kez Fatih Ahırkapı Parkı'nda gerçekleştirildi. Roman ritimleri, göbek dansları ve renkli görüntüleri ile karnaval havasında geçen etkinliğe binlerce kişi katıldı.

EGE'DE ŞENLİK VAR

Ege Üniversitesi'nin bu yıl 31. kez düzenlenen Geleneksel Bahar Şenlikleri 7 Mayıs'ta başlıyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısında, 30 Mayıs'a kadar sürecek şenliğin bu yılki konukları Teoman, MFÖ, Nil Karaibrahimgil, caz sanatçıları Anjelika Akbar ve Sarp Maden Quartet olacağını söyledi. 23 gün boyunca sürecek şenlikte öğrenciler, kültür, sanat ve spor etkinliklerinin yanı sıra açık hava konserleriyle eğlenecek.

İSTANBUL'DA İLKÖĞRETİM OKULLARI YARIN TATİL

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yarın il genelinde ilköğretim okulları 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde yapılacak "Kazanım Değerlendirme ve Uygulama Sınavı" dolayısıyla 1-5. sınıfların da tatil edildiğini bildirdi.

YUNUS NADİ ÖDÜLLERİ'NİN SAHİPLERİ BELİRLENDİ

Bu yıl 64'üncüsü düzenlenen "Yunus Nadi Ödülleri"ni kazananlar belirlendi.

"Sosyal Bilimler Araştırması" dalında Dr. Erdal Atabek, Prof. Dr. Rona Aybay, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof. Dr. Ahmet Mumcu'dan oluşan seçici kurul, ödülün "Mimar Kemalettin" adlı 3 ciltlik araştırmanın editörleri olan Prof. Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Yıldırım Yavuz ve Doç. Dr. Ali Cengizkan'a verilmesini kararlaştırdı.

YOSUNDAN "DOĞA DOSTU" PLASTİK

Plastiğin çevreye verdiği zararı görmezden gelemeyen bilim adamları, çevre dostu bir ürün için kolları sıvadı.

İtalyan La Stampa gazetesinde yayımlanan habere göre, merkezi California'da bulunan Amerikan şirketi Cereplast, denizlerde bolca bulunan yosunlardan elde edilen polimerleri kullanarak yeni bir tür plastik geliştirdi.