29 Aralık 2010 Çarşamba

ÇİFTÇİYE KREDİ MÜJDESİ

Hükümet çiftçilere yeni yıldan itibaren kredi kolaylığı getirdi. Buna göre, Ziraat Bankası'nın vereceği tarımsal kredilere uygulanan baz faiz oranı 1 Ocak'tan itibaren tüm vadelerde yüzde 13'ten yüzde 10'a indirilecek.

BULUŞU EN ÖNEMLİLER LİSTESİNDE

ABD’deki Yale Üniversitesi’nde Beyin Cerrahisi Damar Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü olan Prof. Murat Günel, dünyaca ünlü bilim dergisi Science’ın ‘2010’un en önemli 10 buluşu’ listesine girdi. 15 yıldır beyin kanamasına yol açan genler üzerine araştırma yapan Günel, 2009’da bu genleri bulmayı başarmıştı. 2010’un en önemli buluşları arasına giren araştırmasıysa beyin gelişim bozukluğuna yol açan genin keşfi oldu. Bu çalışmayla bilim insanları hatalı DNA’dan kaynaklandığını bildikleri fakat onun ötesinde bilgi sahibi olmadıkları bir düzine hastalığa tanı koymuş oldu. Böylece beyin gelişim bozukluğu, çok düşük kolesterol seviyesi veya doğuştan yüz deformiteleri gibi hastalıklara karşı araştırma ve tedavi yöntemleri bulunmasının önü açıldı. Prof. Murat Günel’in çalışması bu yönleriyle bilim dünyasında büyük saygı uyandırdı.

RADİKAL

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN EN İYİ TASARIMI

Starpet Akaryakıt Dağıtım A.Ş.’nin web sitesi starpet.com.tr,  merkezi Amerika’da bulunan Interactive Media Awards (IMA) 2010 yarışmasında “Enerji” kategorisinde üstün başarı ödülü aldı.

AVEA CEP TELEFONUYLA KAN TAHLİLİ YAPTIRACAK

GSM operatörü Avea, ABD’de Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) biyoteknoloji ve nanoteknoloji çalışmalarıyla adından söz ettiren elektrik mühendisi Aydoğan Özcan’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve sağlıkta yeni bir dönem başlatacak bir adım olarak görülen projesine katkı yaparak ‘Mobil Tahlil Projesi’ ismiyle ortak bir proje geliştiriyor

KATARAKT HASTALARINA MÜJDE!

Gayrimenkul ve enerji yatırımlarıyla tanınan Varlıbaş Holding’in 15 yıldan beri faaliyet gösteren VSY Sağlık Yatırımları şirketi, göz sağlığı alanında geliştirdiği ve katarakt ameliyatlarında kullanılan göz içi lens teknolojisiyle TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından verilen 9. Teknoloji Ödülleri’nde bilişimden otomotive 221 firma arasından ‘Büyük Ödül’ü kazandı. Türk mühendis, hekim ve akademisyenler tarafından geliştirilen ve katarakt ameliyatında göze yerleştirilen lensler, yakın, orta ve uzak mesafenin net görülmesini sağlamasının yanında hastaların yakını görmek için de gözlük kullanmasına gerek bırakmaması özellikleriyle ödüle layık görüldü.

SAROS KORUMA ALTINDA

Kendi kendini temizleyebilen dünyanın 5 körfezinden biri olan, dalış meraklılarının doğal akvaryumu, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan Saros Körfezi’ni ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan eden Bakanlar Kurulu’nun, kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ŞARJ PROBLEMİNİ BİTİRECEK

Kullanım alanı gitgide genişleyen güneş enerjisi tekstil sektörüne de girdi. ABD'de merkezli Silvr Lining tarafından tasarlanan, üzerinde iki adet güneş panelli geniş cep bulunan pantolon ve montlar satışa sunuldu.