1 Mart 2010 Pazartesi

HAN'DA BULUNAN KALINTILAR TARİHE IŞIK TUTACAK


Eskişehir'in Han İlçesi'nde yapılan kazılarda, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar gün yüzüne çıkartıldı.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Alp, Han'daki kazı çalışmalarını 4 yıldan buyana Eskişehir Arkeoloji Müzesi ile birlikte yürüttüklerini söyledi. Çalışmalarda Roma ve Bizans dönemlerinden kalma mezarlara rastladıklarını belirten, "Han'da yürüttüğümüz kazı çalışmalarında çok sayıda Roma ve Bizans dönemine ait mezarlar bulduk. Bunun yanı sıra büyük olasılıkla altıncı ve yedinci yüzyıllarda ve daha sonrasında yapılmış büyük tahıl ambarları, karmaşık yer altı galerileri tespit ettik" dedi.

Eskişehir'de Roma ve Bizans dönemine ait kalıntıları görmek isteyen ziyaretçilerin Han'a gelmelerini öneren Yrd. Doç. Dr. Oğuz Alp, "Ziyaretçiler İç Anadolu'nun Roma, Bizans dönemine ait küçük bir yerleşimin mezarlığını ve farklı amaçlarla kullanılmış alanlarını görebilirler. Fantastik sayılabilecek karanlık koridorlar ve dönemeçler var. Bu yüzden Han ön plana çıkacaktır ve bundan sonraki çalışmalarda iç turizmde bir cazibe merkezi olarak gündeme gelecektir. Türkiye çok zengin bir arkeolojik birikime sahip. Eğer biz bu toprakların uzun süre asli unsuru olacaksak bu toprakların geçmişinde de onun araştırılmasında, sergilenmesinde, ziyaretinde sorumluluk sahibi olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

AKBANK 6.KISA FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Akbank Kısa Film Festivali, altıncı yılında kısa film severler için üretimin, bilginin paylaşıldığı bir platform olma amacını bir adım daha ileriye taşıyor. Bu yıl yapılan değerlendirme sonucunda festivalin ulusal yarışmalı bölümüne, 20 kurmaca ve 10 belgesel olmak üzere toplam 30 film alındı. Festival 24 farklı ülkeden, 98 film, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema dünyasından önemli konuklar 10 gün boyunca Akbank Sanat'ta.

Festival bölümlerine bu yıl bir yenisi daha eklendi. "Deneyimler" adlı yeni bölüme, engin kısa film kültürüne sahip Patrice Carré konuk oluyor. "Uluslararası Bölüm" de yine geniş bir kısa film seçkisi sunmayı hedefledik. "Belgesel Sinema" bölümünde Hasan Özgen, "Kısadan Uzuna" bölümünde ise Barış Pirhasan festivalin konukları. Canlandırma filmler festivalin yine en renkli bölümleri arasında. "Özel Gösterim" de bu yıl İspanya'dan Kısa Filmler mercek altına alındı. Söyleşiler ve atölye çalışmaları, sinema sektöründeki tecrübeli isimlerin deneyimlerini festivalin takipçilerine aktarmalarını sağlayacak. "Festival Kısaları" bölümünde ise yılın en iyi yerli kısa filmlerini belirleyecek heyecanlı bir yarışma sinemaseverleri bekliyor. Tüm gösterimler Akbank Sanat'ta gerçekleşecek ve ücretsiz olarak izleyiciye ulaşacak.

AKBANK SANAT

İZMİR'DE KUKLA İSTİLASI

İzmir Uluslararası Kukla Festivali dördüncü kez 'perde' diyor. Bu yıl, 11-12 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale, 11 ülkeden 20 kukla tiyatrosu katılacak. Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan, Tayvan ve Türkiye'den gruplar, 25 salonda toplam 94 gösteri gerçekleştirecek. Ayrıca festival kapsamında, iki gün sürecek bir açık hava kukla şenliği, dört sergi ve iki atölye çalışması da düzenlenecek.

SABAH – AA

UYKU BOZUKLUĞUNA LABORATUVARDA ÇÖZÜM

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kurulan "Uyku Laboratuvarı" sayesinde uyku düzensizliği çekenlerin tedavi edildiği belirtildi

MKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabahat Akoğlu, Türkiye’de nüfusun önemli bir bölümünde uyku bozukluğu (polisomnografi) sorunu yaşadığını, son yıllarda konunun öneminin kavranmaya başlandığını söyledi.

BURSA BU HAFTA KİTABA DOYACAK

Bursa Kitap Fuarı, dün düzenlenen törenle kapılarını kitapseverlere açtı. TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kenan Kocatürk, Türkiye'deki okuma oranının giderek arttığını ifade ederek, "Türkiye'de toplam 450 milyon kitap okunuyor. Kitap okunmuyor gibi bir intiba yanlış. Bu fuara olan alaka da zaten bunu gösteriyor" dedi. Bu yıl 8. yaşını kutlayan ve 7 Mart'a kadar devam edecek fuara, 216 yayınevi katılıyor. Toplam 81 etkinliğin düzenleneceği fuar boyunca, İnci Aral, Sunay Akın, Üstün Dökmen, Adnan Binyazar, Ataol Behramoğlu gibi pek çok yazar okurlarıyla buluşacak.

SABAH – AA

"VİZESİZ AVRUPA" İÇİN KOLLAR SIVANDI

Türkiye, AB'nin T.C. vatandaşlarına uyguladığı vizenin önce kolaylaştırılması ve daha sonra tamamen kaldırılması için kolları sıvadı. Bu konu AB ile müzakerelerde "birinci madde" haline getirildi. Açıklamayı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptı. 28.02.2010 23:34

Bağış, bunun için Dışişleri Bakanlığı'nda, Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sezgin başkanlığında bir komisyonun oluşturulduğunu söyledi.

Bağış, "Amacımız en geç bir yıl içerisinde vizeler konusunda AB ülkelerinin elindeki bütün karşı argümanları yok etmek" dedi.

TÜRKİYE'YE "DUMANSIZ HAVA" ÖDÜLÜ

Türkiye, dumansız hava sahası yaratmadaki başarısı nedeniyle ödüle layık görüldü.

Ödülü alan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Dünya, 'Türk gibi sigara içmek' ile 'Türk erkekleri bıyıklıdır, futbol meraklısıdır ve sigara içer' gibi yerleşmiş anlayışların tersine dönmesine şaşırıyor" dedi.