27 Şubat 2010 Cumartesi

ULUSLARARASI PLATFORMDA ÖRNEK PROJE

İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından kurulan “Uluslararası İş Liderleri Forumu”nun dünyaca ünlü Ağa Han Vakfı’yla birlikte bu yıl İstanbul’da düzenlediği Sosyal Sorumluluk çalıştayında Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, Soyak’ın  “Geleceğe Bir Damla Sakla” projesini katılımcılarla paylaştı.
25 Şubat’ta gerçekleştirilen panele, Afganistan, Pakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kenya, Uganda, Tanzanya, Mali gibi dünyanın farklı yerlerinden kurumsal sosyal sorumluluk alanında uzman isimler katıldı.

Soyak Holding 49. yılında, “Geleceğe Bir Damla Sakla” kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle uluslararası platformlarda örnek vak’a olarak yer alıyor. Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, Soyak’ın sürdürülebilir yaşam yaklaşımını, “Uluslararası İş Liderleri Forumu” Sosyal Sorumluluk çalıştayında anlattı:

“Ekonominin önde gelen oyuncuları, bugün yalnızca kurumsal sorumluluklarını değil aynı zamanda toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek durumunda.  Bu da şirketlerin, etik, şeffaf iş yapış biçimlerini bütün paydaşlarına yaymalarının yanı sıra; içinde yaşadıkları toplumsal çevreye karşı yükümlülüklerini de sahiplenmeleriyle mümkün. Soyak’ın sürdürülebilir yaşam yaklaşımıyla 2007 yılında hayata geçirdiği “Geleceğe Bir Damla Sakla” projesi, bu vizyonun ürünüdür.”

ATATÜRK İLE "CUMHURİYETİN İLK SADASI" ANKARA'DA

Devlet Tiyatroları'nın "60. Yılında 60 Yeni Yerli Oyuna Dünya Prömiyeri" projesi kapsamında Erzurum Devlet Tiyatrosu oyunu "Cumhuriyetin İlk Sadası", 2-7 Mart tarihleri arasında Altındağ Tiyatrosu'nda Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun birlikte yazdığı, proje tasarımı ve yönetmenliğini Mehmet Yıldız'ın üstlendiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Suzan Kara'ya, ışık tasarımı Duran Güngör'e, müzik düzenlemesi Selçuk Yılmaz'a ait. Dans ve hareket düzeni Sezai Yılmaz tarafından hazırlanan oyunda, Mehmet Yıldız, İrfan Kılınç, Ergin Özdemir, Kuvvet Yurdakul, Gökhan Kocaoğlu, Sezai Yılmaz, Taner Köse, Ferdi Dalkılıç, Salih Cem Şener, Ümit Turan, Eda Demirsoy, Yavuz Topçuoğlu, Aykut İspir, Kübra Tığtepe, Gürkan Eraslan, Fatma Ayçin Güvercin, Sinan Kaya, Suat Süren, Erkan Çoban, Metin Yartuğ ve Kenan Çinici rol alıyor.
 

AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ PROGRAMIYLA PAKİSTAN’DA

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gıda ve tarım örgütü ve Dünya Gıda Programı gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla bir yardım programı başlattı.

Pakistan, yardım programının öncelikle uygulandığı ülkelerin başında geliyor.

Reporter bu hafta bu yardımların ülkede nasıl kullanıldığını inceliyor.

Videoyu izlemek için tıklayın.

EURONEWS

OKULLARDA "AKILLI TAHTA" DÖNEMİ

Kara tahta, beyaz tahta, şimdi de akıllı tahta. Okullarda klasik tahtaların yerini artık 'akıllı tahtalar' alıyor. Akıllı tahtalar öğrenime hem eğlence hem etkinlik kazandırıyor

BRAVO KIZLAR

İngiltere'de yaşayan 2 genç kız Türkiye'nin gururu oldu. Lara, 'Yılın Genç Müzisyeni' yarışmasında finale kalırken, kompozisyon birincisi Çare, Beyaz Saray'da ağırlandı

Türkler zekaları ve yeteneğiyle dünyanın hayranlığını kazandı. Yoğun bir gündemden geçen Türkiye, yurt dışından gelen 2 güzel haberle moral buldu. Göğsümüzü kabartan haberlerin ilki İngiltere'den geldi. Başkent Londra'da yaşayan 16 yaşındaki Türk kızı Lara Ömeroğlu, BBC'nin düzenlediği, "Yılın Genç Müzisyeni" yarışmasında finale kaldı. Lara'nın müzik macerası daha 6 yaşındayken başladı. O dönem piyano ve viyalo eğitimi alan Lara, kısa sürede müzik otoritelerinin dikkatini çekti. Kraliyet Müzik Okulları Birliği Piyano imtihanlarını başarıyla geçen Lara, katıldığı bir çok müzik festivalinde de Türkiye'yi başarıyla temsil etti. En son BBC'nin düzenlediği, "Yılın Genç Müzisyeni" yarışmasına katılarak 300 rakibini geride bırakan Lara, 2 kişiyle finale kaldı. 16 Mayıs'ta Donald Gordon Theatre'da seyirci ve jüri önüne çıkacak olan Lara'nın final konseri, BBC 2 televizyonunda da canlı olarak yayınlanacak.

Bir diğer umut verici haber ise Lara gibi İngiltere'de yaşayan Kahramanmaraşlı Çare Ceven'den (16) geldi. City of London Academy Isling School'da eğitim gören Ceven, Karayipli göçmenlerin İngiltere'deki tarihini konu alan bir kompozisyon yarışmasına katıldı. Ceven, Karayipli göçmenlerle yüz yüze konuşup, izlenimlerini yazıya döktü. Ve tarihçileri etkilemeyi başaran Çare yarışmanın birincisi oldu. Yazdığı kompozisyon ABD'nin "first lady"si Michelle Obama'nın da dikkatini çekti. Obama, Türk Kızı Çare'yi Beyaz Saray'a davet ederek, onu en güzel şekilde ağırladı.

TAKVİM

MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEKLEME ÖDEMELERİ BELİRLENDİ

2010 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere 2011 yılında dekar başına 2,5 TL toprak analizi desteği verilecek. Süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları ile yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarına 2 TL ile 5,5 TL arasında mazot desteği, 3 TL ile 5,5 TL arasında gübre desteği verilecek.

KADIKÖY'DE NAYLON POŞET YASAKLANIYOR

Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "Plastik torbaya hayır, çevre dostu torba kullanıyoruz" sloganıyla harekete geçen belediye, yeni uygulamayı 1 Mart Pazartesi günü düzenleyeceği basın toplantısıyla başlatacak.

Kadıköy'de alışverişlerde naylon poşet yerine kağıt ve bez torba, file ya da doğada çözünebilen çevre dostu poşetlerin kullanımının sağlanması için örnek bir adım atılacak.

Kampanyanın afiş ve bilboardlarında bez torbalı resimleriyle yer alan ve çevre dostu torbalar kullanan Tülin Şahin'in de katılacağı toplantıda, Kadıköylü sanatçılar Müjdat Gezen ve Sunay Akın, bilboardlardaki fotoğrafları gönüllü çekerek kampanyaya destek veren fotoğraf sanatçısı Zeynel Abidin Ağgül de yer alacak.

TNN – AA

TÜRKİYE'NİN İLK LPG'Lİ DİZEL MOTORU ÜRETİLDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) ve Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN) iş birliğiyle TÜBİTAK destekli Türkiye'nin ilk LPG'li dizel motoru üretildi.

Motoru geliştiren ekibin başında bulunan İTÜ Makine Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rafig Mehdiyev, TÜMOSAN işbirliği kapsamında üniversite olarak güzel bir proje yürüttüklerini ve önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.

MİKRO KULAK GELİŞTİRİLDİ

İngiliz bilim adamları, mikro-organizmaların, hücrelerin iç çalışmalarını dinlemeyi mümkün kılan bir mikro-kulak geliştirdiler.

Mikro-kulak projesinin baş araştırmacılarından Glasgow Üniversitesinden Jon Cooper, cihazın örneğin bir ilacın kolibasili bakterisini nasıl parçaladığını keşfetmekte kullanılabileceğini belirterek, mikro-kulağın bilim adamlarına mikroskoplarla görülebilen çok küçük olayları dinleyebilme olanağı sağlayacağını kaydetti.

Mikro-kulakta, minik cam veya plastik boncuklar bir lazer ışınıyla asılı tutulurken, hücrelerle sürtünen mini boncukların hareketleri ölçüldüğünde, moleküler ölçekteki güçlerden çıkan sesler elde ediliyor. Böylece bir hoparlörle dışarı verildiğinde, titreşim duyuluyor.

Cihazın yakın bir gelecekte laboratuvarlarda kullanılmaya başlanması bekleniyor.

TNN – AA