6 Nisan 2010 Salı

İZMİR'İN EN CIVIL CIVIL PROJESİ

Ormanların baş düşmanı çamkeseböceklerine karşı, İzmir Büyükşehir Belediyesi çareyi bu böceklerle beslenen 'çam baştankara' kuşlarına yuva yapmakta buldu. Çam baştankarası kuşları için hazırlanan özel yuvalar, bu türün çoğalmasında etkin rol oynayacak.

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İzmir’in çeşitli yerlerine 425 kuş yuvası bıraktı. Proje çamkeseböcekleriyle mücadele eden baştankaraların yanı sıra İzmir’de yaşayan diğer kuş türlerini de kapsıyor.

Korunan kuş türleri arasında serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan ve sıvacı kuşu türleri ilk sırada. Uluslararası Doğal Koruma Birliği tarafından ‘nesli tükenen hassas kuşlar’ listesinde yer alan ‘çiftçi dostu küçük kerkenezler’ için hazırlanan özel yuvalar, bu türlerin yoğun olarak görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli’ye monte edilirken, çamkese tırtıllarıyla beslenen ‘çam baştankarası’ için tasarlanan yuvalar da çam ağaçlarına asıldı. Büyükşehir Belediyesi çocuklarda şiddetli kaşıntıya yol açan çamkeseböceği tırtılları için geçen ay okul bahçelerindeki çam ağaçlarında temizlik çalışması başlatmıştı. Kuşların türüne ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontrplağı kullanılarak yapılan kuş yuvaları, yerleştirildikleri yerlere göre ayrıca numaralandırıldı.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder