6 Nisan 2010 Salı

ENGELLİLERİN BULUŞMA NOKTASI: YÜZME

Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmayla farklı engelli gruplarına ait çocuklar yüzme havuzunda bir araya gelerek özgürlüğe kulaç atıyor.

Anıttepe Yüzme Havuzu'nda zihinsel, bedensel, işitme, bedensel ve görme engelli çocuklara, antrenörler Kamil Tombuloğlu ile Ercüment Kantar nezaretinde haftanın belirli günlerinde yüzme kursları veriliyor.

Daha çok engelli çocukların tedavi ve rehabilitasyonuna yönelik gerçekleştirilen yüzmede, başarılı ve yetenekli olan çocuklar yarışma sporcusu olarak kulüplere yönlendiriliyor.

Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yüzme antrenörü Kamil Tombuloğlu, kursların ücretsiz verildiğini söyledi. Engelli çocukların haftada 4 gün kursa geldiğini ifade eden Tombuloğlu, şöyle konuştu:

"Tüm engelli grupları çalıştırıyoruz. Her hangi bir yaş sınırlamamız yok. İşitme, görme, zihinsel ve bedensel engellileri çalıştırıyoruz. Kabiliyetli, başarılı olanları aktif spora yönlendiriyoruz. Engelli çocukların yüzmeyle kendine olan güvenleri artıyor. Sosyal çevreyle daha uyumlu hale geliyorlar. Kendi kendilerine yetinme yetenekleri artıyor. Motivasyonları yükseliyor. Yeme içme davranışlarında bile değişiklik oluyor. Çünkü çocuk burada enerjisini boşaltıyor. Çocuklar sürekli havuza gelmek istiyor."

Çocukların suda ayrı bir mutluluk yaşadıklarını anlatan Tombuloğlu, "Gelenler arasında tedavi amaçlı olanlara öncelik veriyoruz. Şu an farklı engelli gruplarından yaklaşık 75 çocuk yüzmeye geliyor" dedi.

Havuzda yetişen ve şu an engelliler federasyonları aracılığıyla müsabakalara katılan sporcuların bulunduğunu ve bunların şampiyonalarda final yüzdüğünü anımsatan Tombuloğlu, açıklamasını şöyle sürürdü:

"Yüzmeye katılanlara kaynaştırma modeli uyguluyoruz. Çocuklar bizim yaptıklarımızı görerek yardımlaşma duygularını geliştiriyor. Zihinsel engelli çocuk, görme engellinin koluna girerek havuza götürebiliyor. Diğer kulüp sporculardan da bu çocuklara engelli olduklarını hissettirmemelerini istiyoruz. Çünkü burada tüm engelli gruplarıyla kaynaşıyorlar. Engelli çocuklar diğerlerinden daha azimli. Pes etmeyerek cesaretle yüzüyorlar."

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder