20 Mart 2010 Cumartesi

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1.200 LİRA OLUYOR

Anayasa Mahkemesi, maaş farkının giderilmesi için dava açan İMED Başkanı Hamdi Öz'ün lehine karar verirse, 4 milyon emeklinin maaşı katlanacak İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMED) Başkanı Hamdi Öz'ün, maaşının düşük olduğu, eski ile yeni emekli arasındaki maaş farkının Anayasa'nın 10'ncu Maddesi'ne aykırı olduğu savıyla açtığı dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ankara 5'inci İş Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişiden gelen rapor emeklinin lehine oldu.

Bilirkişi, raporunda maaş farkının adaletsizliğini kabul etti. Hamdi Öz'ün avukatı da, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Anayasa Mahkemesi'nden gelen yazıda da dosyanın incelenip karar verilebileceği belirtilince, 5'inci İş Mahkemesi dosyanın gönderilmesini kararlaştırdı. Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karara göre, dosya hakkında hüküm verilecek. Anayasa Mahkemesi, yasadan kaynaklanan yanlışlığın düzeltilmesi yönünde karar verirse, maaşı düşük olan milyonlarca emekliye gün doğacak.

En düşük maaş kademeli olarak en yüksek maaşa yaklaştırılacak. Davacı Hamdi Öz, İntibak Yasası'nın çıkması durumunda en düşük emekli maaşının bin 200 liraya yükseleceğini kaydetti. Öz, 6 milyon emekliden düşük maaşlı en az 4 milyonunun bu yasayı beklediğini belirterek, "Ancak bu yasa çıkarsa emekli biraz rahatlar" dedi. Öte yandan görüşlerine başvurduğumuz sosyal güvenlik uzmanları da, Anayasa Mahkemesi'nden 'evet' yanıtı çıktığında maaşlarda yüzde 100'lük bir artışın söz konusu olacağını açıkladı.

Emekliler arasında aynı prim ve gün sayısı olmasına rağmen maaş farkları bulunuyor. Eski emekliler aynı şartlarda emekli olmalarına karşın daha az ücret alıyor. İntibak ile bu fark kapatılmış olacak ve aynı prim ve gün sayısı ile emekli olanlar aynı ücreti alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen SSK'nın maaş bağlama sisteminde yıllar içinde sık değişiklik yapılması, birden fazla maaş yelpazesine yol açtı. Değişikliklerin önceki emeklilere yansıtılmaması sebebiyle eski emeklilerle yenileri arasında yıllar içinde farklar oluştu. İntibak, 2000 yılından önce emekli olan SSK mensuplarını ilgilendiriyor.

1987 sonrası intibakların yapılmaması sonucu, emekli aylıklarında farklılıklar oluştu. Emekli aylıkları, 1950'den 1978'e kadar yüzde 70 aylık bağlama oranıyla belirleniyordu. 1978'de katsayı ve gösterge sistemine geçildi. 1982'de de aylık bağlama oranı yükseldi ama eski emekliler unutuldu. Halen emekliler arasında 13 ayrı maaş düzenlemesi mevcut.

7 bin 239 gün tavandan 25 yıl çalışan bir işçi 1996 yılında emekli olduğunda aldığı maaş 779 lira.
Aynı kişi aynı şartlarda bugün emekli olursa alacağı maaş 1.695 TL.
Aradaki fark intibak yasası ile giderilerek ücretler eşitlenecek.

TAKVİM

0 yorum:

Yorum Gönder