25 Şubat 2010 Perşembe

HER YÖNÜYLE ATATÜRK

Yıllardır çekildi çekilecek denilen, kim oynasın, kim oynamasın tartışmaları hiç bitmeyen Atatürk’ün hayatını anlatan bir sinema filmi sonunda tamamlandı. Bu cuma günü gösterime girecek ‘ilk Atatürk filmi’nin yönetmenliğini, en son 1993 yılında “Şahmaran”a imza atan Zülfü Livaneli üstleniyor. “Veda” adındaki filmin basın gösterimi dün yapıldı.

Filmde Atatürk’ü Sinan Tuzcu canlandırırken diğer başrol Serhat Mustafa Kılıç’ın... Kılıç’ı Atatürk’ün yaveri ve çocukluk arkadaşı Salih Bozok rolünde izliyoruz. Nitekim film de, Bozok’un anılarından yola çıkıyor ve Bozok karakteri bir dış ses olarak hikâyeye rehberlik ediyor. Film, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda öldüğü 10 Kasım’da başlıyor ve Bozok oğlunu çağırarak, Atatürk ölürse, kendisini öldüreceğini söylüyor. Bu noktadan itibaren filmin kalanında, zaman zaman 10 Kasım’a dönerek yarım asır süren arkadaşlıklarını hatırlıyor.

Filmde Zübeyde Hanım’ı Dolunay Soysert, Latife Hanım’ı Ezgi Mola ve Fikriye Hanım’ı Özge Özpirinçci canlandırıyor. Bu arada Atatürk’ün çocukluğunu Fikret Kağan, 14 - 17 yaşlarını ise Bartunç Akbaba oynuyor.

Zülfü Livaneli’nin yönetmenliğin yanı sıra senaristliğini ve müziklerini de üstlendiği filmin ilk bölümü, Atatürk’ün ebeveynleriyle ilişkisine, eğitim yıllarına ve cephedeki ilk dönemine, ilk askeri başarılarına ayrılıyor. Mahalle mektebinden ayrılıp, babasının isteği üzerine askeri okula yazılması, Anafartalar’da kalbine isabet eden şarapnel gibi tarih kitaplarından hatırlayabileceğimiz anılar da filmin bu ilk bölümünde ortaya çıkıyor.

İkinci bölümde ise daha kişisel bir Atatürk portresi görüyoruz. Zira İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu ile başlayan bu bölüm, Atatürk’ün Latife Hanım’la tanışıp evlenmesi ve Fikriye Hanım’ın dramı etrafında dönüyor.

Çekimleri 7 hafta süren filmin ilk bölümünde Atatürk’ün gençlik yılları ve askeri başarıları anlatılıyor. Filmin ikinci bölümünde ise daha kişisel bir portre var.

KANAL D

0 yorum:

Yorum Gönder