25 Şubat 2010 Perşembe

TÜRK DOKTORDAN 'KOLAY BİYOPSİ İĞNESİ'

Samsun'da, KOSGEB Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) desteği ile yeni bir biyopsi iğnesi geliştiren dahiliye ve romatoloji uzmanı Dr. Orhan Eren'nin ürünü, Türkiye'nin ardından uluslararası patent aldı.

Eren, uzun süre üzerinde çalıştığı bir proje ile TEKMER işbirliğinde mevcut biyopsi yöntemlerinin eksikliklerinden yola çıkarak biyopsi iğnesi geliştirdiklerini ve biyopsi iğnesi için Türkiye'de patent
aldıklarını söyledi. Daha sonra Uluslararası Patent başvurusunun da kabul edildiğini belirten Eren, geliştirilen kolay biyopsi iğnesine ''E-cut'' adını verdiklerini anlattı. Eren, bu iğne ile biyopsi yapmanın iğne yapmak kadar kolay olacağını söyledi.
E-cut'un prototip üretimi için TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'na (TEYDEB), Teknogirişim Desteği için başvurduklarını anlatan Eren, şunları kaydetti:

''Ocak 2010 tarihinde imzaladığımız sözleşme ile bu süreçte kurduğumuz AR-GE şirketi olan Bioskopi Ltd. Şti. ile iş fikrimizi somutlaştırarak üretim için ürünü geliştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda ürünümüzü ülkemiz sağlık sektörüne sunduktan sonra yabancı ülkelerde ülke bazında koruma alacağız. Önümüzdeki yıllarda da ihracata başlamayı planlıyoruz.''

Tıpta kullanılan iki ana biyopsi yöntemi bulunduğunu bunların aspirasyon biyopsisi sistemleri ve giyotin kesi olduğunu anlatan Eren, kolay biyopsi iğnesinde bu iki yöntemin birleştirildiğini söyledi. Eren, E-cut'un vücuttaki organlardan veya tümörlerden kabadan iğne yapar gibi kolay bir manevra ile güvenli ve etkin doku biyopsisi alınmasını sağladığını, yöntemin kanama riskini de önceden tahmin edilmesini mümkün kıldığını belirtti.

Türkiye'de kullanılan biyopsi iğnelerinin hepsinin ithal olduğunu ve ekonomiye ciddi maliyet getirdiklerine işaret eden Eren, her parçası Türkiye'de üretilecek ürünün ekonomiye önemli katkılar sağlayacağını da işaret etti. Kolay biyopsi iğnesinin biyopsi yapmayı son derece kolaylaştıracağını vurgulayan Eren, şu bilgileri verdi:

''Kolay Biyopsi İğnemizin plastik aksamına ait tüm malzemelerini ülkemiz koşullarında üretmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu şekilde ülkemiz koşullarında ilk kez bir biyopsi iğne tertibatı üretilmiş olacak. Kolay Biyopsi İğnesi üretim sürecinde tıbbi iğnenin metal borucuk kısmının üretiminin de ülkemiz koşullarında yapılabilmesi için çalışmalara başladık. Bu şekilde E-cut, ülkemiz koşullarında üretilen ilk biyopsi iğnesi olacak. Aynı zamanda bu biyopsi iğnesi iki ayrı işlem olan aspirasyon biyopsisi ile kesi biyopsileri tek bir iğne tertibatı ile hem de güvenli bir şekilde kolayca yapılabilecek. E-cut biyopsi tertibatı, prototip üretimi için 'TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Desteği' kapsamında hak kazandığımız prototip desteğini tamamlayıcı olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca verilen Teknogirişim Sermaye Desteğini de alabilirsek, 'Kolay Piyopsi' projesindeki somut çıktı olan E-cut biyopsi tertibatının ilk parti üretim ve pazarlanması konusunda büyük bir engeli aşmış olacağız. Bununla ilgili iş fikrimiz kabul edildi, sunduğumuz iş planımızın kabul edilmesini bekliyoruz.''

Eren, üretilecek E-cut biyopsi tertibatı ile kanser veya diğer hastalıkların doku teşhislerinin kolay, etkin ve güvenli bir şekilde yapılabileceğini, ürünün, erken teşhise dolayısıyla erken tedaviye katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

NTVMSNBC – AA

0 yorum:

Yorum Gönder