3 Ağustos 2010 Salı

TÜRK DOKTORLARA ALKIŞ!

İtalya'da bir tür bambu ağacından kemik üretilmesinin ardından Türkiye'de de kayın ağacından kıkırdak dokusu üretildi. KTÜ uzmanları, yöntemi koyunlarda denedi.

İtalya’nın ardından Türkiye’de de kemik dokusundaki hasar, odunla onarıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi uzmanları, odun parçası kullanarak koyunlarda eklem kıkırdağı dokusunu yüzde 60 oranında oluşturmayı başardı. Ortopedi Uzmanı Dr. Adem Yıldız, “Odun, kemiğimiz kadar doğal, organiktir. Vücut odunu zaman içinde değiştiriyor, eritiyor ve yerine kemik yapıyor” dedi.

İnsanın kemik dokusuyla ağaçlar arasındaki şaşırtıcı ‘birlik’, Trabzon’da bir araştırmaya konu oldu. Ortopedik Cerrahide Kemik Kusurlarının Onarımında Odun Kullanımı araştırması KTÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı bünyesinde, Prof. Dr. Ahmet Uğur Turhan danışmanlığında, Ortopedi Uzmanı Dr. Adem Yıldız tarafından yapıldı.

Dr. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre: Ekip halk arasında kireçlenme denilen hastalarda şiddetli acıya ve yürüyemeye yol açan, tedavisi masraflı bozukluk üzerine çalıştı. 12 koyunun dizlerinde bu amaçla hasar oluşturuldu.

Yıldız dört ayda sonuç aldıklarını açıkladı: “Koyun dizlerinde osteokondral defekt yapıldı ve odun implant konuldu. Buradaki amaç hyalen kıkırdak da dediğimiz eklem kıkırdağının yeniden oluşumunu sağlamaktır. Bu çok zordur. Sonuçta koyunlar üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde eklem kıkırdağını yüzde 60 oranında oluşturduk. Koyunlara yaptığımız müdahale sonrasındaki ikinci dört aylık periyotta hyalen kıkırdak oluştu.”

 “Bu çalışmayı biz koyun üzerinde yaptık, ancak ‘insanda uygulanabilir mi’ bu konunun üzerinde çalışılması gerekir. Uygun denekler bulmak, deneklerin bunu kabul etmesi lazım.”

Kemik hastalıklarının tedavisinde vücuda uyum sağlayacak malzemeler bulmak zor, bu yüzden de tedavi masraflı. Odunsa hem biyo-uyumlu hem de diğer malzemelere göre ucuz.

Ekibin çalışmasına Orman Fakültesi uzmanları da destek verdi. Çalışmada kayın ağacının kullanılmasına karar verildi. KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedri Serdar da, “Kullanılan ağacın mikroskobik olarak testinin yapılmasına destek verdik. Lifleri diğerlerine göre daha ince ve daha sağlam olan kayın ağacı üzerinde karar verildi” diye konuştu.

RADİKAL

1 yorum:

alperatabay dedi ki...

bravo...daha önce duymadığım bir şey. odundan kemik onarımı. iyi fikir.

Yorum Gönder