5 Haziran 2010 Cumartesi

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜYE ÖNLEMLER

Çevre ve Orman Bakanlığının ''Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çevresel gürültüye maruz kalınması sonucu kişilerin huzur ve sükununun, beden ve ruh sağlığının bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak ve tedbirleri kademeli olarak uygulamaya koymak amacıyla düzenlenen yönetmelik, insanların maruz kaldığı çevresel gürültüler ile çevresel titreşime yönelik esas ve usulleri kapsıyor.

Yönetmeliğe göre Bakanlık, kişilerin huzur ve sükununu beden ve ruh sağlığını gürültü ile bozmayacak bir çevrenin geliştirilmesi gayesiyle çevresel gürültüyü azaltacak program ve politikaları belirleyecek, gürültü kaynaklarını denetleyecek, yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulayacak. İl Çevre ve Orman Müdürlükleri de yetki devri yapılmayan alanlarda, il özel idareleri belediye sınırları ve mücavir alan dışında, belediyeler, belediye sınırları ve mücavir alan içinde gürültü kaynaklarını denetleyecek, yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulayacak.

Sağlık Bakanlığı, işitme sağlığı ve kritik sağlık etkileri göz önüne alınarak gürültüden etkilenme seviyelerini belirleyecek ve izlenmesine ilişkin esas ve usulleri belirleyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da dini tesislerde ses yükseltici kullanımından çevreye yayılan sesin kontrolüne ilişkin esasları belirleyecek.

Ulaştırma Bakanlığı ise devlet yolları ve otobanlardan, ana kara yolları sınıfına giren kara yollarını, ana demir yolları ve ana havaalanlarını belirleyip listesini Çevre ve Orman Bakanlığına bildirecek, yerleşim alanları içindeki devlet yolları ve otobanlar için gürültü haritası hazırlanmasında gerekli olacak verileri Belediyeye iletecek. Ayrıca, yönetmelikte belirlenen kriterler çerçevesinde devlet yolları, otoyollar, kara yolları, demir yolları ve havaalanlarının gürültü haritalarını hazırlayacak.
   
Yönetmelikte, havaalanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kriterler belirlendi.

Buna göre, havaalanlarından ve ambulans helikopterleri hariç, helikopter iniş pistlerinden çevreye yayılan gürültü seviyeleri belirlenen sınır değerleri aşamayacak. Hava yolu araçlarının iniş ve kalkış yapabilmeleri için gürültü sertifikasına sahip bulunmaları gerekecek. Gürültü sertifikası bulunmayan hava yolu taşıtları iç ve dış trafiğe açık havaalanlarına gürültü tazminatı ödeyerek iniş ve kalkış yapabilecekler.
       
Yönetmelikle, ''çok hassas kullanım alanları'' olarak nitelendirilen konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni almış olan oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanları etkileyen açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yapılması yasaklandı. Bu alanlarda, açık ve yarı açık olan eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek. Çok hassas kullanım alanlarını etkileyen mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri, sınır değerleri sağlayacak şekilde gerekli tedbirler alınarak 1 yıl içinde kapalı hale getirilecek.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder