13 Mart 2010 Cumartesi

ORGAN BAĞIŞINDA 3 KAT ARTIŞ

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Sorumlusu Dr. Nilgün Kocamanoğlu, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerinin sayısının artması, beyin ölümü bildiriminin zorunlu hale gelmesi ve eğitimler sonucunda organ bağışında 3 kat artış olduğunu söyledi.

Kocamanoğlu, gelişmiş ülkelerde kadavra organ bağışının milyon kişi başına 20-25 civarında bulunduğuna dikkati çekerek, son yıllardaki yükselişe rağmen Türkiye'de milyon kişi başına düşen donör sayısının 3,6 olduğunu vurguladı.

Kocamanoğlu, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği hastalıkları bulunanların, organ bağışı bekleyen hastalar arasında başı çektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bekleyen çok hastamız var. O yüzden eğitimlerin devamlı olması gerekiyor. Önemli olan insanların bu konuda bilgilenmiş olması. Bilgilendiği zaman halkımız, kesinlikle organ bağışına yatkın. En acılı anlarında bile organ bağışında bulunabiliyorlar. Beyin ölümü olan hastanede, hasta yakınları hastalarına iyi bakım yapıldığına inanıyorlarsa çok rahat organlarını bağışlayabiliyorlar."

Kocamanoğlu, kişilerin hayattayken organlarını bağışlamasının önemine değinerek, vatandaşlardan bu konudaki duyarlılıklarını artırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

TNN – AA

0 yorum:

Yorum Gönder