10 Şubat 2010 Çarşamba

PARA HARCAMADAN YAŞIYORLAR

Hangimiz yaşam şeklimizi değiştirmeye hazırız? Alışkanlıklarımızdan vazgeçebilir miyiz? İşte size üç hikaye... Çoğumuz için "imkansız, mümkün değil"ler bu üç hikayede "gerçek" oldu... İlk ailemizin hikayesi alışverişle ilgili.

4 kişilik Hawtorne ailesinin üyeleri bir yıl boyunca alış veriş yapmadan yaşamaya karar verdiler. Sebze meyvelerini arka bahçelerinde yetiştirecek. Elde ettikleri ürünlerin fazlası ile de takas yapacaklardı. Büyük bir şehirde yaşamadıkları için hayvan besleme şansları da vardı. Tavuklardan aldıkları yumurtaları reçellerle takas ettiler. Bu şekilde bir yıl geçirmeyi başardılar. Bir yılın sonunda ise "Bundan sonra süpermarketlerden alış veriş etmeye başlamak gibi bir niyetimiz yok. Bu sayede hem ahlaki olarak kendimizi iyi hissediyoruz, hem iyi besleniyoruz hem de haftada 177 dolar biriktiriyoruz." dediler.

İkinci ailemiz, hikayesi ise plastik çöplerini yiyen hayvanların başlarına gelenleri seyrettikleri bir televizyon programı ile başlıyor. 3 kişilik bu ailenin üyeleri evlerinden çıkan çöpü mümkün olduğunca geri dönüşüm ve geri kullanım yoluyla azaltmayı hedeflediler. Bu yüzden de alış veriş sırasında sadece geri dönüştürülen malzemelerle paketlenmiş ürünleri satın aldılar. Artan yiyecekleri kompost yaptılar. Buna ek olarak evlerine bir güneş paneli yerleştirdiler. 2010 hedefleri ise büyük. Bu yılı "çöp" üretmeden geçirmeyi hedefliyorlar.

Üçüncü hikaye ise tek başına yaşayan genç bir kadına ait. Katherine Hibbert, bir yıl boyunca hiç para kullanmadan yaşamayı başardı. Bir yılın sonunda da yaşadıklarını anlatan bir kitap yazdı.

Hibbert, hiç para kullanmadan geçirdiği bu bir yıl boyunca "işgalci" olarak yaşadı. İşsiz kalınca kirasını ödeyemeyecek duruma gelen Hibbert, İngiltere'de boş evleri ve binaları işgal eden gruplara katılmaya karar verdi. İlk günleri zor geçti. Ancak zamanla bu yeni hayata alıştı. Artık kalacak yer için para ödemeye ihtiyacı yoktu. Geriye bir tek yiyecek bulma kalıyordu. Hibbert, bir süre sonra atılan yiyeceklerle beslenmeyi öğrendi. Hatta, insanların kullanmayıp dışarı bıraktıkları eşyaları toplayarak kendine az da olsa gelir sağlayacak bir de iş edindi.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder