10 Şubat 2010 Çarşamba

“AKLI HAVADA” İŞSİZLERE MORAL VERİYOR

Andy Glantzman, işini kaybetmenin ne demek olduğunu anlatırken filme alınacağını kabul ettiğinde, hislerini milyonlarla paylaşacağını bilmiyordu.

Glantzman ve işten çıkartılmış diğer 21 kişi bir belgesele konu olduklarını sanırken, en iyi film ve en iyi yönetmen dallar dahil 6 Oscar adaylığı kazanan “Aklı Havada – Up in the Air” adlı filmde küçük rollerde oynadıklarını fark etti.

George Clooney’nin, hayatını kazanmak için başkalarının işine son veren bir insan kaynakları uzmanını canlandırdığı filmde, Glantzman ve diğerlerinin gerçek hayat deneyimlerinden bahsettikleri sahneler yer alıyor.

Çekimlerden bir yıl sonra, filmde yer alan ekonomik durgunluk kurbanı 22 kişiden çoğu meslek sahibi. Onların öyküleri diğerlerine de umut verebilir.

Glantzman yaptığı bir röportajda: “Bu film bana, evde oturup bir sonraki işsizlik maaşımı beklemek yerine takım elbisemi giyip evden çıkmam için iyi bir neden verdi. Bütün mesele kendinize inancınızı yükseltmekte” dedi.

Glantzman, Detroit’teki lüks otomobil satış işinden çıkartıldıktan birkaç hafta sonra, işten çıkartılan insanların deneyimlerini mektupla göndermelerini isteyen bir gazete ilanıyla karşılaştı. Deneyimini ve eski işverenine neler demek istediğini canlandırması istendi.

“Aşırı derecede rahatlatıcı olduğunu hissettim. Kesinlikle tek başıma olmadığımı biliyordum” diyen Glantzman, dört ay sonra bulduğu yeni iş için Grand Rapids, Michigan’a taşındı.

Filmde yer alan diğer kişiler de durgunluk süresince Amerika’da işini kaybeden çalışanlarla bir bağ hissettiklerini belirttiler. “Aklı Havada”nın amatör oyuncuları, yaşamlarındaki en utanç verici deneyimlerden birini yaşamanın ardından, filmin kendilerine özsaygı kazandırdığını söylediler.

REUTERS, Christine Kearney’nin makalesinden

0 yorum:

Yorum Gönder