2 Mayıs 2014 Cuma

LİFLİ YİYECEKLER KALP DOSTU



Kalp krizi geçirdikten sonra hayatta kalanlar üzerinde yapılan bir çalışma, hastaların, yüksek lifli yiyecekler içeren bir beslenme düzeni uyguladıkları taktirde, iyileşme şanslarının artabileceğini ortaya koydu. -Uzmanlar besinsel lifin kan basıncını ve kolesterolü yükselttiğini söylerken, Amerikalı uzmanlara göre ise günde 38 gr lif alınması gerekiyor. Günlük her 10 gr'lık lif alımı artışının ölüm riskini yüzde 15 azalttığına dikkat çekiliyor.

Ani ölüm nedenlerinin başında gelen kalp krizi sonrasında hayatta kalan insanların beslenmelerine dikkat etmelerinin önemi vurgulanıyor. İngiliz Sağlık Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kalp krizi sonrası yüksek lifli bir diyet uygulandığı takdirde, kalp krizi geçiren insanlarının dokuz yıl sonra da hayatta olmaları muhtemel. Günlük her 10gr'lik lif alımı artışının ölüm riskini yüzde 15 azalttığına dikkat çekiliyor.
BBC'nin haberine göre uzmanlar besinsel lifin kan basıncını ve kolesterolü iyileştirdiğini belirtiyorlar. Amerikalı uzmanlara göre günde 38 gr lif alınması gerekli. Araştırma sonucunda günlük her 10 gr'lik lif alımı artışının ölüm riskini yüzde 15 azalttığı yönündeki bir kanı oluştu.
Haberde, ABD'li araştırmacılar "Düşük lifli beslenme düzeni, divertikülit ve bağırsak kanseri gibi kabızlık ve bağırsak hastalıkları ile ilişkilendiriliyor, ancak kalp sağlığı için de sonuçları olabilir" diyorlar.
İlk kalp krizlerinden sonra hayatta kalan 4 bin erkek ve kadının dahil olduğu ABD'deki iki büyük çalışmayı analiz eden Harvard School of Public Health (Harvard Halk Sağlığı Okulu) ekibi, katılımcıların kriz geçirdikten sonraki dokuz yılını takip etti ve hayatta kalma olasılıklarının, çoğu kahvaltılık gevrekle, alınan liflerle alakalı olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.
Kalp krizlerinden sonraki dokuz yıl boyunca en çok lif alan grubun yüzde 13 daha az ihtimalle ölümcül kalp krizi geçirdiği ifade edildi.
Haberde ayrıca, muz, elma, havuç, patates ve kepeğin besinsel lif kaynağı olduğu ve kumpir ve fırında pişmiş fasulyenin 10 gr, iki dilim tam tahıllı ekmeğin de 4 gr lif içerdiği belirtiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder