21 Şubat 2014 Cuma

POSALI GIDALAR KOLON KANSERİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI



Posalı ve lifli beklenme sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şekli özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili.

Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık karbonhidratların ‘posa’ olarak tanımlandığını belirten Herbalife Türkiye Danışman Diyetisyeni Canan Aksoy, “Posa aslında bir karbonhidrattır ancak vücut tarafından sindirilemediği için kalorisi veya enerjisi yoktur” dedi. Posaların suda çözünen ve suda çözünmeyen olarak ayrıldığını belirten Aksoy, ikisinin de sağlığımız üzerinde önemli faydaları olduğunu belirtti. Buğday, yulaf kepeği, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerde bulunan posalar suda çözünmez ve bağırsakları harekete geçirir.
Posanın dışkı hacmini artırdığı için kabızlık ve kabızlığın getirdiği hemoroid, divertikül gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağladığına vurgu yapan Aksoy, posa oranı yüksek olan diyetlerin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede oldukça etkili olduğunu belirtti. Aksoy, “Posa, bağırsaklardan geçerken zararlı maddelerin bağırsakla temasını engelleyip atılmasını sağlayarak kanserden bizi korur. Posa açısından zengin besinler, yağ ve enerji açısından düşük besinler oldukları için kilo verme ve koruma konusunda etkilidir. Posalı besinleri daha uzun süre çiğnediğimiz için tokluk hissimiz daha kolay oluşur, midede hacim kaplayıp mideyi geç terk ettikleri için de acıkma süremizi uzatır” dedi.
Suda çözünen posaların da kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğunun altını çizen Canan Aksoy, posanın mide boşalmasını geciktirdiği için şekerin emilimini yavaşlattığını, bunun da kan şekerinin kontrolünü sağladığını söyledi. Aksoy, “Suda çözünen posalar kötü kolesterol seviyemizi düşürürler. Posa, kolesterolün vücut tarafından sindirimini engelleyerek kolesterol seviyesini aşağı çeker” dedi. Posa, temel olarak bitkisel kaynaklarda bulunuyor. Sağlığımız için günde 25-35 gram civarında posa almamız gerekiyor.
Günde 5-7 porsiyon sebze-meyve veya salata tüketmenin posa alımınızı artıracağını söyleyen Canan Aksoy, üç ana öğünde salata bulundurmanın, ara öğünlerde meyve tüketmenin, öğlen veya akşam yemeklerinden birinde sebze veya kuru baklagil tüketmenin bunu sağlamanın en kolay yolu olduğunu ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder