9 Eylül 2013 Pazartesi

OKUL İNŞAATI KAZISINDA ORTAYA ÇIKTI!



Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, yer alan Parion antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor.  Roma İmparatoru Augustus'un 'ayrıcalıklı kent' ilan ettiği Parion  antik kenti okul inşaatı sırasında ortaya çıktı. Yetkililerin durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirmesiyle arkeolojik kazılar başladı. Her yıl kazılarda yeni bulgularla Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunuluyor.

2005 yılında başlayan kazılarda aralarında meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 adet envanterlik tarihi esere ulaşıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına Prof.  Cevcat Başaran başkanlığında yürütülen kazılarda çeşitli üniversitelerden 24 kişilik teknik ekip, arkeoloji ve restorasyon bölümü öğrencileri ve 60 işçi görev yapıyor. İsmini Truva Kralı Priamos'un oğlu Paris'ten aldığı söylenen Parion antik kenti, kazı çalışmaları tamamladıktan sonra tıpkı Efes ve Milet antik kentleri gibi turizme açılacak.
Nekropol'de başlayan kazılar bugün kentin Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı, Yamaç Yapısı, Sevgililer Şapeli, ve Odeionu'nda genişletilerek sürdürülüyor.
Edinilen bilgilere göre, M.Ö. 8'inci yüzyıl sonlarında kurulan Parion, özellikle Roma dönemi içerisinde önemli gelişmelere sahne oldu. İki önemli ticaret limanı bulunan Parion, antik çağda üzüm bağları, şarapları ve ön yüzünde Medusa ve boğa taşı bulunan sikkeleriyle ün salmış bir balıkçı kenti olarak biliniyor.
Kazı bölgesinde Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların yanı sıra tarihi eserler cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunuyor.
Kazı çalışmaları sırasında Termik bölgesinde ortaya çıkarılan ‘sevgililer mezarı’ nedeniyle de Parion, ‘sevgililer kenti’ olarak anılıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder