20 Eylül 2013 Cuma

KİŞİYE ÖZEL KEYİFLİ DOĞUM ÜNİTESİ



İlk kez Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermeye başlayan ve patenti hastane tarafından alınan kişiye özel "Keyifli Doğum Ünitesi", anne adaylarının doğum korkularını azaltmada önemli işlev görecek.

Banyo, tuvalet, televizyon ve diğer ekipmanlarla gebeyi kendi yatak odasında hissettiren ve tamamen ücretsiz ünitenin amacı, normal doğumları teşvik etmek ve doğum sırasındaki istenmeyen durumları önlemek.
AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzman Dr. Mustafa Eroğlu, "Keyifli Doğum Ünitesi" adını verdikleri doğum odalarında televizyon, banyo, tuvalet, plates topu, tıbbi cihazlar ve son teknolojiyle üretilmiş yatakların bulunduğunu söyledi.
Bu konsepti, hastanenin Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dr. Yeliz Doğan Merih ve ekip arkadaşlarıyla beraber düşündüklerini, dizaynını yaptıklarını ve patentini aldıklarını anlatan Eroğlu, bu projeyle ilk amaçlarının, anne ölümlerini azaltmak ve normal doğumu ön plana çıkarmak olduğunu belirtti.
Eroğlu, bu odalarda gebenin kendisini yatak odasında, evindeymiş gibi hissetmesinin de amaçlandığını kaydederek, anne adayının yanında kalacak kişi için de yer bulunduğunu aktardı.
Bu üniteden yararlanmanın tamamen ücretsiz olduğunu ancak bir şartı bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bizim Gebe Okulumuz var. Gebelerin hamilelik sürecinde yaklaşık 15 saatlik eğitim almaları gerekiyor. Partnerinin de en az 3 saat eğitim görmesi lazım. Eğitim gördüğüne dair sertifika ve bileklik alan bu kişiler, bileklikleriyle beraber doğum üzeri buraya geliyor. Görevliye bilekliğini gösterdiği anda istediği gibi ünitemizi kullanabiliyor. Burası aynı bir yatak odası gibi banyosu, tuvaleti, televizyonu, yatağı olan bir yer. Burada gebenin bilinç altındaki doğum korkularını atıyoruz. Bizim gebe koçumuz var yani ebemiz. Onun eşliğinde ağrılarını bu ortamda çekiyor. Gerekli tıbbi cihazlarımız var, onlarla takip ediliyor. Mutlu bir şekilde doğum gerçekleşiyor ve aynı odadan taburcu oluyor."
Eroğlu, hamileyi aktif döneminde buraya aldıklarını ve bu ünitede sadece normal doğumların gerçekleştirildiğini belirterek, insanların doğuma değil de tatile geliyormuş gibi hastaneye geleceklerini bildirdi.
"Kadınların doğum süreci başarısının artırılması ve istenmeyen durumların önlenmesi önceliklerimizdendir. Alanında ilk olarak gerçekleştirdiğimiz 'Keyifli Doğum Ünitesi' ile doğum hizmetlerinde uluslararası standartlara uygun, çağdaş bilimsel donanıma sahip, etkin ve tercih edilen bir hastane olmayı sağlamak amaçlarımızdandır. Diğer hedeflerimiz ise; hastanemize başvuran gebelerin hasta mahremiyetine uygun bir şekilde hizmet almasını, doğumların felsefesine uygun olarak gerçekleşmesini sağlamak, gebelerin doğum sırasında destek kuvvetlerini güçlendirmek, aktif ve etkin eğitimlerle doğum korkusunu azaltmak, uygun fiziksel koşullarla hastane enfeksiyon oranlarını azaltmak, sezaryen oranlarını azaltmak, hasta ve çalışan memnuniyetini artırmak, anne ve bebek ölüm oranları gibi sağlık indikatörleri ile ulusal sağlık hedeflerini desteklemek."
Eroğlu, proje kapsamında, doğum sürecinde uygun olmayan fiziksel koşullar, sosyal destek azlığı, hasta mahremiyetine özen gösterilmeyen ve doğum korkusunu destekleyen ortamların kaldırılarak hasta memnuniyetini destekleyen ve doğum sürecini iyileştiren ünitelerin kurulmasının da amaçlandığını kaydetti.
Şu anda proje kapsamında bir odada hizmet sunulduğunu belirten Eroğlu, "Keyifli Doğum Ünitesi" sayısının 10'a çıkarılacağını, bu odaların yaklaşık 35'er metrekare büyüklüğünde, tuvalet ve banyolu şekilde halka hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder