1 Nisan 2013 Pazartesi

YUNANİSTAN'DA OSMANLI ESERLERİ İÇİN AB PROJESİ



Balıkesir Valisi Ahmet Turhan’ın 2012 yılındaki Midilli ziyaretinde Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Giakalis’ten Osmanlı döneminden kalan cami ve hamam gibi mimari eserlerin harap görüntüsünden kurtulması yönündeki isteğine Yunanistan yönetimi AB'ye proje hazırlayarak cevap verdi.

Geçtiğimiz yıl Midilli Adası’na giden Turhan, Yunanistan Kuzey Ege Valisi Athanasios Giakalis, PASOK Milletvekili Pavlos Voyacis ve Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis ile görüşen Turhan, Osmanlı eserlerin bazı kesimlerinin yıkılmaya yüz tutmasını ve bakımsız hallerinden duyduğu rahatsızlığı Kuzey Ege Valisi Giakalis’e ve Midilli'de ki yetkililere aktarmıştı. Türk heyetinin adaya olan ziyaretinden memnun olan ve Ayvalık ile ticari ilişkilerini daha da büyütmek isteyen Kuzey Ege Valisi Giakalis, ziyaret sonrasında çalışmalara başladı. Konuyu Atina’ya taşıyan Giakalis, Midilli’deki Osmanlı mimarisi örnekleri hakkında bilgi topladı. İlk olarak adadaki eserlerin kayıt altına alınması konusunda bir envanter çalışması başlatacak olan Midilli yetkilileri, konuyla ilgili iki günlük panel organize etti.
Yaşadığı ekonomik krizin etkisinden kurtulamayan ve her geçen gün krizin etkilerini daha fazla hisseden Yunanistan, Osmanlı eserlerinin korunması için Avrupa Birliği’ne proje hazırladı. Projede Midilli’deki Osmanlı Eserlerini kaydetme, öne çıkarma, eserlerin turizme katkısı gibi alt başlıkları olduğu öğrenildi. Proje kapsamında 5-6 Nisan’da Midilli’de Lesvos Ticaret Odası binasında yapılacak olan iki günlük panelde Yunanistan ICOMOS Genel Sekreteri Doç. Dr. Nikolaos Lianos, Yunanistan’daki Osmanlı Mimarî Mirasını Koruma konusunda, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Figen Erdoğdu, BAÜ Mimarlık Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Bedriye Asımgil’in ise Geleneksel Dokudaki Bozulmalarla Oluşan Yeni Kentsel Kimlik konusunda bilgiler vereceği kaydedildi.
Osmanlı eserlerinin korunmasına yönelik bir adım atılmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Turhan, "Benim resmi olarak konudan henüz bilgim olmadı ancak böyle bir şey varsa gerçekten çok güzel. Midilli güzel bir destinasyon alanı, orada Osmanlı’dan kalan çok güzel eseler var. Midilli’de böyle bir olay olursa biz bundan mutluluk duyarız ve bu olay Midilli turizmine de çok katkı sağlar" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder