7 Kasım 2012 Çarşamba

BULGARİSTAN TÜRKİYE’YE 400 ESER İADE EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’den çıkış yaptıktan sonra Bulgaristan sınır kapılarında yakalanan 400 eseri almak üzere Bulgaristan’a geldi. Eserler arasında Akdeniz mermerinden yapılan Roma Dönemine ait 98 santimetre yüksekliğinde bir heykel de bulunuyor.

İki ülke Kültür Bakanları geçen ay ikili bir kültür anlaşması imzaladı. Anlaşma sonrasında Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, Bakan Günay’ın Bulgaristan’a gelmesi halinde ülkesinde yakalanan tarihi eserleri vereceğini açıkladı. Bu doğrultuda Bakan Günay, karayoluyla Bulgaristan’a gitti.
Bu doğrultuda akşam saatlerinde Bulgar Bakan Raşidov, Bakan Günay’a 400 eserin iadesini gerçekleştirecek. İade edilecek tarihi varlıklar arasında, milattan sonra ikinci yüzyıla işaretlenen Roma Dönemi’nden kalma bir başsız kadın heykeli de var. Heykelin Ege’den çıktığı tahmin ediliyor. Bakanlık, eserin nereden bulunduğuna dair bir araştırma gerçekleştirecek.
Heykel, Lesovo Sınır Kapısı’nda gümrük kapısı görevlileri tarafından yapılan bir aramada, Türk plakalı kamyonda ele geçirildi. İki bakan arasında eser iadesinin yanı sıra karşılıklı kültür merkezleri açılması için de bir protokol imzalanması bekleniyor.
HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder