7 Kasım 2012 Çarşamba

AFİFE BALESİ 14 YIL SONRA YENİDEN SAHNEDE

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, koreografisi ve librettosu Beyhan Murphy'e, müzikleri Turgay Erdener'e ait olan Afife adlı modern bale eserini, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde sergilenişinden 14 yıl sonra yeniden izleyiciyle buluşturuyor.

1919 yılında Müslüman Türk kadınlarının sahneye çıkması yasak olan bir dönemde bütün olumsuzluklara karşın sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadın tiyatro oyuncusu olan Afife Jale’nin hayatı üzerine kurulu olan bir modern bale prodüksiyonu olan Afife; 22 Kasım’da saat 20.00'de Süreyya Sahnesi’nde prömiyer yaparak Istanbullu sanatseverlerle buluşuyor.
1998 yılında tümüyle Halk Sigorta tarafından desteklenmiş olan ve Meriç Sümen’in yeniden sahneye dönüşünü kutlayan eserde bu kez Afife rolünü Tülay Yalçınkaya canlandırıyor. Zuhal Balkan, Ebru Cansız, Deniz Zirek ve İlke Kodal ise, Afife Jale’nin dört dönemini canlandıran diğer dört Afife olarak seyirci karşısına çıkıyor.
Afife’nin hayatında önem teşkil eden dört erkek  olan Ziya karakterini; Erhan Güzel, Mehmet Ali karakterini; Berk Sarıbay, Dr.Suat karakterini; Egemen Kement  ve Selahattin Pınar karakterini ise Arkın Zirek hayata geçiriyor.
Aynı zamanda bir ‘dans drama’ olan ve çağdaş Türk bale repertuvarında özel bir yere sahip Afife,  Afife Jale’nin hayatındaki  altın, kırmızı, mor ve gümüş olarak tanımlanan dört ayrı dramatik dönemi, 25 kişilik bir ensemble, hareketli ve lirik danslar ile canlandırıyor. Kostüm tasarımları Bahar Korçan’a  ait eserin  dekor tasarımıysa Adnan Öngün imzasını taşıyor.
CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder