9 Temmuz 2010 Cuma

ÇAĞDAŞ DANSLA BARBAROS HAYRETTİN PAŞA...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği, “Barbaros” çağdaş dans-drama projesi, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16.yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor.

1 Temmuz tarihinde Aspendos Opera Bale Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen “Barbaros”, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşacak.
Müzik Yönetmenliği’ni Mercan Dede’nin yaptığı bu prodüksiyon, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün 2004 yılında gerçekleştirdiği “Güldestan” projesiyle de benzer yapısal ve sanatsal özellikler taşıyor. Barbaros’ta; Barbaros Kardeşleri Ejder Keskin(Oruç Reis) ve Arkın Zirek(Hızır Reis) oynuyorlar.
İstanbul’un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen eserin; sanat yönetimi-kurgu ve koreografisi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörü Beyhan Murphy’e ait.

Eser, Barbaros Kardeşlerin 1500’ ler de başlayan yolculuğunu, Oruç Reis’in ölümünü, Hızır Reis’in Kaptan-ı Derya oluşunu ve Beşiktaş’taki vefatına kadar geçen süreci günümüz İstanbul’u ve Beşiktaş’ı dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dalları ile buluşturarak yansıtıyor.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder