6 Temmuz 2010 Salı

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK TÜRK FESTİVALİNİ 20 BİN KİŞİ İZLEDİ

Anadolu kültürünü, sanatını ve ata sporlarını Avrupa'da tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak maksadı ile 2 - 4 Temmuz tarihleri arasında Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük Türk festivali olan 'TURKİS Avrupa Kültür Festivali'ni 20 bin kişi izledi.



Kanal Avrupa televizyonu tarafından organize edilen ve Avrupa'daki birçok sivil toplum örgütleri, şehir dernekleri ve çeşitli kuruluşlarının katıldığı Türk festivalinin birinci gününde sanatçılar sahne alırken, ikinci günü öğle sonunda aşırı yağış ve fırtınadan dolayı bazı programlar aksadı. Ancak festivalin finali olan pazar günü, Türk ve Alman vatandaşlarının yoğun bir katılımı ile bayram havasına döndü. Festivalin sunuculuğunu gazeteci ve televizyon program yapımcısı Remzi Meziroğlu yaptı. Festivalde Uğur Işılak, Doğuş, Ahmet Baydaroğlu ve Avrupa'da sanat hayatlarını sürdüren 25 sanatçı sırasıyla sahne aldı.



Festivalin dün yapılan programında ata sporu Cirit ve at üzerinde ok atma yarışlarını Türk ve Macar sporcular birlikte sundular. Avrupa'da ilk defa sergilenen Cirit, Türk ve Alman vatandaşları tarafından büyük ilgi ile izlendi.



Almanya'nın Gelsenkirschen-Trabrenbahn hipodromunda açık havada gerçekleşen festivale 500 km uzaktan gelerek katılan Ettlingen Yakamoz Halk Oyunları Ekibi, 10 genç kızla Elazığ halk oyunlarından 'Çayda çıra' oyununu 5 bin kişinin alkışları arasında büyük bir başarı ile oynadı. Almanya'daki izleyenler tarafından büyük takdir toplayan diğer yörelere ait halk oyunları da izleyenlerinden büyük alkış aldı.



Çeşitli yörelere ait halk oyunlarının sergilendiği festivalde, Kafkas Çocuk Ekibi festivali renklendirirken, Zeybek, Ege ve Ankara yöresine ait oyunlar da izleyenleri coşturdu.



Festivale katılan firmalar Anadolu mutfağına ait çeşitli yiyecek ve içecekleri satışa sunarken Yayla firması 4 bin adet nar suyu, 500 adet yoğurt, 100 kg peynir misafirlere ücretsiz ikram etti.



TNN HABER

0 yorum:

Yorum Gönder