26 Mayıs 2010 Çarşamba

OPTİK DİSK ÇIĞIR AÇACAK

Bir Japon araştırma grubu tek katmana 25 gigabayt, çift katmana 50 gigabayt veri depolayabilen Blu-Ray disklerden bin kat fazla veri depolamaya imkan sunan bir optik disk teknolojisi geliştirdi.

Tokyo Üniversitesi kimya profesörü Shin-ichi Ohkoshi buldukları bir malzeme sayesinde düşük maliyetli süper diskler yaratılabileceğini belirtti. Kimya profesörü siyah renkli iletken malzemenin üzerine ışık vurduğunda kahverengine dönüştüğü ve yarı iletken hale geldiğini kaydetti.

İngiliz dergisi "Nature Chemistry"nin internet sitesinde yayınlanan çalışmaya göre, titanyum oksidin yeni bir kristal formu olan malzeme, oda sıcaklığında birçok kez metal ve yarı metal arasında dönüşüm gerçekleştirebiliyor. Bu durum veri depolaması için işlevsel bir açma kapama fonksiyonu oluşturuyor.

Kimya profesörünün ekibi malzemeden boyutları 5 nanometre ile 20 nanometre arasında değişen parçacıklar oluşturmayı başardı. Geleceğin optik diskinde üretilen en küçük parçacığın kullanılması halinde diskin kapasitesinin blu-ray bir diskten bin kat daha büyük olacağı tahmin ediliyor. Blu-ray diskler hâlihazırda normal DVD'lere göre beş kat fazla veri depolayabiliyor. Yeni optik diskin Blu-ray bir diskten bin kat daha büyük kapasiteye sahip olacağı belirtiliyor. sahip olacağı belirtiliyor.

DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder