24 Nisan 2010 Cumartesi

TÜM YÜZÜ NAKLEDİLDİ

Cerrahlar, beş yıl önce geçirdiği kaza sonucu nefes alma, yutma ve düzgün konuşma yetilerini yitiren bir adama, dünyanın ilk tam yüz naklini gerçekleştirerek tıp tarihine geçti.

Adı belirtilmeyen 30’lu yaşlarında bir çiftçi olan hasta, kaza sonucu bir silahla burnu ve çenesi de dahil olmak üzere yüzünün büyük bir kısmını kaybetmiş, ağzı ile burnunun yerinde büyük bir delik oluşmuştu.
Çiftçiye daha önce yapılan ilk 9 ameliyat başarısızlıkla sonuçlandı. 24 saat süren son ameliyata ise 30 cerrah, anestezi uzmanları, hemşireler ve diğer tıp uzmanlarının da yer aldığı dev bir sağlık ordusu katıldı. Barcelona’daki Vall d’Hebron hastanesinde gerçekleştirilen operasyon sonucunda yeni yüz kaslarına, deriye, buruna, dudaklara, çeneye, dişlere, damağa ve elmacık kemiklerine sahip olan hasta şu anda iyileşme sürecinde; birkaç hafta içindeyse konuşmaya, yemek yemeye, koku almaya başlayacak.

Operasyon sonrası en büyük endişe vücudun nakli reddetmesi. Bu nedenle hasta bundan sonraki hayatında bağışıklık sistemini bastırıcı ilaçlar almak zorunda kalacak. Ancak ilaçlar da kanser ve diyabet gibi hastalıklara veya psikolojik sorunlara yol açabilir.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder