28 Nisan 2010 Çarşamba

"DOĞA"DAN ÖĞRENENLER

Dünyayı, doğayı yoketmek bir yaşam mümkün mü? Bu sorunun cevabını Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün verdiği eğitimlerde bulmak mümkün...

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada çalışmaları şöyle anlatılıyor:

İhtiyaçlarımızı karşılarken doğal sistemlerin bozulması, kıtlıkların, susuzluğun baş göstermesi, ormanların, verimli toprakların kaybedilmesi… Kaçınılmaz bir sonuç mudur, yoksa bir yandan gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkileri gibi gereksinimlerimizi temin ederek sağlıklı bir şekilde dünya üzerindeki var oluşumuzu sürdürürken bir yandan da bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulların sağlanması mümkün müdür?

Bunun için hemen, bulunduğumuz yerden başlayarak yapabileceğimiz bir şeyler var mı?
70’li yıllarda Bill Mollison, David Holmgren ve çalışma arkadaşları bu sorulardan hareketle, doğal süreçleri gözlemlemeye, doğadaki ilişkileri ve örüntüleri okumaya ve bunları dirençli ve sürdürülebilir sistemlerin tasarımında kullanmaya dayanan bir tasarım biliminin temellerini atmışlardır. İsim babası Bill Mollison’a göre permakültür (permanent=kalıcı, sürekli; agriculture=tarım), doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, kararlılığına ve dayanıklılığına sahip tarımsal açıdan üretken ekosistemlerin bilinçli bir şekilde tasarlanması ve bakımlarının sağlanmasıdır.

Dünyanın çeşitli yerlerindeki Permakültür Araştırma Enstitüleriyle işbirliği içindeki Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü, son dönemde ülkemizde de büyük ilgi görmeye başlayan permakültür tasarımına yoğun ve kapsamlı bir giriş yapmak isteyenler için İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Marmariç (İzmir, Bayındır) ekolojik yerleşkesinde iki günlük Permakültüre Giriş Kursları düzenliyor.

Uluslararası sertifikalı permakültür eğitmenleri tarafından Türkçe olarak verilecek toplam 12 saatlik bu kurslarda katılımcılar, teorik sunumların yanı sıra kentte ya da kırsalda hemen hayata geçirebilecekleri uygulamaları yerinde görüp inceleme şansına sahip olacaklar. Zira Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsüne evsahipliği yapan Marmaris’te, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programının desteğiyle “Permakültür Tasarım Yöntemleriyle Doğa Dostu, Sürdürülebilir ve Verimli Arazi Kullanım Modeli Geliştirme ve Uygulama Projesi” kasım 2009 tarihinden itibaren faaliyete geçti. Bu proje kapsamında, yağmur hendeği, gölet, gıda ormanı, kompost üretimi, malçlama gibi permakültür tasarımı örnekleri uygulanıyor, bunların biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma programlarıyla bütünleşmesi imkanları araştırılıyor.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder