18 Haziran 2014 Çarşamba

FATİH'LE EVLERE ÜCRETSİZ İNTERNET



Yaklaşık 11 milyon öğrenciyi kapsayan Fatih Projesi kapsamında, dağıtılacak tablet bilgisayarlar üzerinden evlerde internet erişimi sağlanması için yeni bir düzenleme geliyor. Buna göre tabletlerden ailelerin de yararlanması için kota dahilinde evden internet imkanı sunulacak. İnternet bağlantısı olmayan evlerde ise sabit ya da mobil genişbant erişim imkanı sağlanacak. 2014-2018 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı taslağına göre bu uygulama, halihazırda internet bağlantısı olan hanelerde kota ölçüsünde faturaya indirim olarak yansıtılacak. Proje kapsamında ilgili tarafların katılımıyla bir bant genişliği, kota ve maliyet çalışması yapılacak.

Türkiye ’de 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 17 milyon hanenin yüzde 49’unda internet erişimi bulunuyor. Kentlerde internet erişimi olan hanelerin oranı yüzde 57.4 iken kırsaldaki hanelerin yüzde 29’u internete erişebiliyor. Fatih Projesi ile kırsal bölgeler başta olmak üzere pek çok haneye ilk defa bilgi iletişim teknolojisi cihazı girecek olması internet bağlantısı sahipliğini yaygınlaştırmak için önemli bir fırsat ortaya koyuyor. Bu kapsamda dağıtılan tabletlerle beraber sunulacak kotalı (örneğin 1 GB) ve ücretsiz internet paketleri, bireylerin internetle tanışmasına ve internet erişimi konusundaki farkındalığın artmasına katkı sağlayacak. Fatih Projesi’nin evdeki internet erişimi ayağının tamamlanması eğitim kalitesinin artması ve fırsat eşitliğinin sağlanması bakımından önem taşıyor.
Sabit ve mobil işletmecileriyle mevcut ve yeni abonelerin durumu, erişim şartları ve ödeme koşullarına ilişkin görüşmeler yapılacak. Çalışma neticesinde, kotalı ve ücretsiz internet erişimi hizmeti sunulacak. Öğrencilerin ve ailelerin daha çok faydalanacağı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Vikipedi gibi sitelere daha yüksek bir kota uygulanması değerlendirilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder